Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis bevakar demonstranterna i Tammerfors. Arkivbild.

Fyra gripna under demonstration i Tammerfors

Fyra personer har gripits när hundratals nazister och motdemonstranter demonstrerat i Tammerfors. För att hålla isär de två grupperna stängde polisen av broar till torget i centrum där nazisterna höll tal.

Motdemonstranter har kastat rökbomber och brandfacklor mot poliser, och en del bråk har inträffat. Fyra personer har gripits, oklart ur vilken av grupperna. Polisen kommer att inleda en utredning om våldsamt upplopp, meddelar polisen på Twitter.

Några motdemonstranter försökte också med våld stoppa svenska nazister från att lämna platsen genom att hoppa på deras motorhuv.

Tågtrafiken mot Vasa och Björneborg fick tillfälligt stängas av sedan demonstranter ställt sig på spåret, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Blockerade gata

Enligt polisen är det omkring 200 nazister och 300–400 motdemonstranter ur organisationen "Tammerfors utan nazister" som demonstrerat. Etermediebolaget Yle uppskattar antalet totalt till ett tusental. Båda demonstrationerna hade tillstånd, men starten var planerad med en timmas mellanrum och på olika platser för att hålla grupperna isär.

Bägge grupperna förflyttade sig till området vid tingsrätten, där nazisterna höll tal medan motdemonstranterna blockerade en gata och ropade slagord, enligt tidningen Aamulehti.

Vid 15-tiden finsk tid var centrum i stort tömt på demonstranter.

Kan förbjudas

Av nazisterna som samlats var hälften medlemmar i NMR, resterande tillhör Soldiers of Odin-rörelsen och andra nazistiska grupper, enligt medieuppgifter.

Närmare 200 poliser, bland dem ridande poliser, kravallpolis och polishundar har bevakat demonstrationerna.

En domstol ska denna månad besluta om Nordiska motståndsrörelsens verksamhet ska förbjudas. Kravet kommer från polisen i Finland, som anser att organisationen uppmanar till brott.