Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hus som förstördes i huvudstaden Saana i Jemen i en flygräd av den saudiskledda koalitionen. Arkivbild.

FN vill se öppna hamnar i Jemen

FN:s säkerhetsråd manar till att alla hamnar i det krigshärjade Jemen ska hållas öppna och fungera, och vill se att förutsättningarna för humanitärt tillträde ska säkras.

Under ett möte i FN:s säkerhetsråd fick deltagarna en uppdatering om det svåra läget i Jemen.

- Vi har fått en förfärlig beskrivning av läget från FN:s humanitära chef Mark Lowcock, där han var väldigt tydlig. Han sade att det kommer en svält som världen inte har sett på flera decennier om blockaden inte lyfts, säger Carl Skau, ambassadör och biträdande representant i FN:s säkerhetsråd.

Mänskligt lidande

Säkerhetsrådets möte hölls på Sveriges initiativ och visar enligt Skau att ett litet land som Sverige kan göra skillnad.

- Vi måste tvinga oss att se det mänskliga lidandet bakom alla de siffror vi får, och vi påminde säkerhetsrådet om att det är vårt ansvar att agera, säger han.

Diskussionerna om Jemen är ofta svåra, men i det här fallet lades en del politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och rådet kom fram till ett uttalande.

Förutom att miljoner med människor har en stor brist på förnödenheter och bränsle är landet också hårt drabbat av en koleraepidemi. Nästan en miljon människor har insjuknat i kolera.

Upptrappning

Under helgen skedde en upptrappning av situationen när Huthirebeller avfyrade en robot mot Riyad i Saudiarabien. Det ledde till att den saudiskledda koalitionen stängde av alla transportvägar till Jemen. Säkerhetsrådet fördömer attacken och manar till politiska samtal för att komma till ett slut på konflikten.

- Vi hoppas att det här ska bidra till att sätta press på parterna så att de ser till att alla hamnar kan fungera, inklusive Hodeidah-hamnen som är livlinan för miljoner människor, säger Carl Skau.