Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna får hjälp i samband med översvämningarna i Mandra nordväst om Aten.

Flera saknas efter störtfloder i Grekland

Det kraftiga regnovädret kring Aten har hittills krävt 16 liv. Det senaste offret, en 50-årig man, hittades död i en källare som fyllts av lera. Det tog en hel dag för räddningsarbetare att ta sig in i hans hem. Minst fyra personer saknas fortfarande efter störtfloderna.

Skolor hålls stängda och tre dagars sorgeperiod har utlysts i Grekland.

Kraftiga skyfall de senaste dagarna har skapat en extrem situation i Grekland och framför allt kring Aten. De fyra personer som saknas kommer från Mandra, som drabbades värst av ovädret, och letandet fortgår.

- Det var som en tsunami, beskriver Evangelos Kolovetzos onsdagens regnoväder för nyhetsbyrån AFP.

En annan drabbad, Paraskevas Stamou som är restaurangägare i Mandra, säger till Reuters:

- Vi är ruinerade. Min restaurang och mitt hem är borta. Allting är borta och vi väntar oss ännu mer regn. Det är som att Gud hatar oss.

500 hem förstörda

Enligt de senaste uppgifterna ska uppemot 500 hem och lokaler ha förstörts medan 88 personer fått hjälp efter att ha suttit fast i bilar eller hus.

Bilder visar också fordon som vänts upp ned, vägar som vattenfyllts eller förvandlats till lerblandade floder.

Under tiden som räddningsarbetet pågår har myndigheter utlyst tre dagars nationell sorgeperiod. Vid officiella byggnader och på Akropolis vajar flaggor på halv stång och en rad skolor hålls stängda. I anslutning till räddningsarbetet ska också ett kryssningsfartyg lägga till nära det drabbade kustområdet och erbjuda tillfällig hjälp för dem som står utan hem.

Oundviklig katastrof

I lokala medier förs samtidigt en intensiv debatt kring vem om bär skulden till att konsekvenserna blivit så omfattade. Fackförbundet GSEE beskrev det hela som "oundvikligt" på grund av kaotisk stadsplanering och överträdelser när det gäller bygglov.

Sveriges ambassad i Aten skriver samtidigt på sin hemsida att man "uppmanar eventuella besökare i området att följa lokala myndigheters rekommendationer och instruktioner framförallt vad det gäller framkomligheten".

Väderprognoser visar samtidigt att regnovädret tros komma att fortsätta under veckan.