Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera personer påkörda av stulen ambulans

En beväpnad man stal en ambulans i Oslo och körde på en barnvagn innan han kunde gripas av polis efter skottlossning. Två små barn som låg i barnvagnen vårdas på sjukhus. Polisen grep senare även en kvinna som misstänks vara inblandad i händelsen.

En omfattande polisinsats inleddes i centrala Oslo under tisdagen efter att en beväpnad man strax efter klockan 11.30 kapade och körde iväg med en ambulans. Med den kapade ambulansen körde mannen sedan på flera personer.

Bland annat träffades en barnvagn där ett sju månader gammalt tvillingpar låg. Barnen fick föras till sjukhus, tillsammans med mamman som lyckades slänga sig ur vägen i sista sekund.

– Lyckligtvis är båda barnen lindrigt skadade, säger Anders Bayer, pressansvarig vid Oslo universitetssjukhus.

Kapningen skedde i samband med att ambulansen anlände till en bilolycka. I bilen som voltat satt en kvinna samt mannen som tvingade till sig ambulansen. Mannen kunde kort därefter gripas när polisen lyckades stoppa ambulansen genom att avlossa skott mot fordonet, men kvinnan flydde platsen.

En stor sökinsats inleddes efter kvinnan innan hon senare under eftermiddagen greps i en butik i köpcentret Sandaker center. Enligt NRK ska kvinnan ha befunnit sig i butiken i över en timme när personal kontaktade polisen.

I den kapade ambulansen hittades ett hagelgevär och ett automatvapen. Även narkotika ska ha funnits i bilen. När polisen kallade till presskonferens under eftermiddagen var motivet bakom händelsen fortfarande oklart.

– Vi har flera hypoteser, men en förklaring kan vara att det har varit en trafikolycka och att man inte vill ha polis eller sjukvård till platsen med tanke på vad som fanns i bilen. Men det är för tidigt att uttala sig om motiv, säger Grete Lien Metlid, förundersökningsledare under presskonferensen.

Tre personer befann sig i ambulansen som kapades. Men ingen skadades fysiskt.

– Tre av ambulanspersonalen blev hotade med vapen när de fråntogs ambulansen, säger Anders Bayer.

Mannen är i 30-årsåldern och kvinnan något yngre. Båda är kända av norsk polis sedan tidigare, enligt NRK ska mannen bland annat vara dömd för att ha hotat en polis och rån. Han misstänks nu för dråpförsök medan kvinnan misstänks för vapenbrott.

Såväl den voltade bilen som den kapade ambulansen har tagits in för teknisk undersökning av polis. Förhör med de båda misstänkta kommer hållas under kvällen.

– Vi undersöker vad motivet kan vara och bakgrunden till det som hänt. Det kan ju vara en impulshandling men det vet vi inte i nuläget, säger Tor Grøttum, inre befäl vid Oslopolisen.

Enligt honom är det i nuläget inget som tyder på att det rör sig om ett terrorbrott.

Vilken typ av vapen hade kaparen?

– Det håller vi för oss själva, säger han.

På grund av händelsen är nu samtliga poliser i Oslo beväpnade.

En läsarfilm som NRK publicerat visar när polisen öppnar eld mot ambulansen. Ingen skadades i skottlossningen och mannen var då ensam i ambulansen.

Flera områden i Oslo har varit avspärrade under dagen i samband med insatsen och man har bland annat haft en polishelikopter i luften. Elever på en skola i området hölls inne under polisinsatsen, uppger NRK.