Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Företrädare för olika oppositionspartier demonstrerar till stöd för indiska bönders protester mot nya jordbrukslagar, här i Bombay. Arkivbild.
Företrädare för olika oppositionspartier demonstrerar till stöd för indiska bönders protester mot nya jordbrukslagar, här i Bombay. Arkivbild. Bild: Rafiq Maqbool/AP/TT

Fler gripanden väntar efter Thunberg-guide

Indiska oppositionspolitiker och aktivister fördömer gripandet av en 22-årig klimataktivist, som anklagas för att ha redigerat och spridit vidare ett dokument som distribuerats av Fridays for future-grundaren Greta Thunberg.

Polisen har utfärdat arresteringsordrar för ytterligare två aktivister som påstås ha redigerat dokumentet, som en guide till stöd för de pågående bondeprotesterna i landet.

Den 22-åriga Disha Ravi greps i sitt hem i Bengaluru och fördes sedan till huvudstaden New Delhi. Hon riskerar nu upp till livstids fängelse för uppvigling, något som har lett till skarpa reaktioner.

Polisen påstår också att aktivisterna varit i kontakt med en sikhisk separatistorganisation.

– Gripandet av Disha Ravi är den senaste upptrappningen i Indiens kampanj mot yttrandefrihet och politisk opposition mot bakgrund av de stora bondeprotesterna, säger Shashi Tharoor, parlamentsledamot för det oppositionella Kongresspartiet.

Bhavreen Kandhari från den indiska grenen av Fridays for future säger att rörelsen inväntar tydligare besked från regeringen och polisen innan man vill uttala sig.

Dokumentet i fråga är ett slags verktygslåda med information om hur aktivister kan gå till väga för att hjälpa de protesterande jordbrukarna.