Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beslagtagna myrkottfjäll vid ett tidigare beslag. Arkivbild.

Fjäll från hotade myrkottar beslagtogs i Kina

Kinesiska tullen har gjort ett jättebeslag av fjäll från den hotade myrkotten. Fjällen vägde närmare 12 ton, motsvarande minst 20 000 djur.

Smugglingshärvan började nystas upp i sommar, när tullpersonal upptäckte säckar med träkol i en container som enligt deklarationen skulle vara tom. Träkolet användes för att täcka över 239 säckar med fjäll från myrkottar, beskriver statliga China Daily.

Två personer misstänks för inblandning i handeln. Enligt AFP hade en av dem bilder på myrkottfjäll tagna i ett afrikanskt land på sin mobiltelefon. Mannen hävdar att han inte tagit bilderna, utan nyligen köpt telefonen. Men utredarna kunde se att en leverfläck på en fot som syntes på en av bilderna överensstämde med en på den misstänktes fot.

Myrkottarna beskrivs ofta som världens mest tjuvjagade djur. I länder som Vietnam och Kina beskrivs deras kött som en delikatess, och fjällen används i traditionell kinesisk medicin.

I takt med att de asiatiska populationerna har minskat har handlare nu vänt lystna blickar mot Afrika för att möta efterfrågan. Men ett totalförbud världen över om handel med myrkottar som började gälla i år har blivit ett vapen i kampen mot tjuvjägarna.