Beslagtagna myrkottfjäll vid ett tidigare beslag. Arkivbild.
Beslagtagna myrkottfjäll vid ett tidigare beslag. Arkivbild.

Fjäll från hotade myrkottar beslagtogs i Kina

Kinesiska tullen har gjort ett jättebeslag av fjäll från den hotade myrkotten. Fjällen vägde närmare 12 ton, motsvarande minst 20 000 djur.

ANNONS
|

Smugglingshärvan började nystas upp i sommar, när tullpersonal upptäckte säckar med träkol i en container som enligt deklarationen skulle vara tom. Träkolet användes för att täcka över 239 säckar med fjäll från myrkottar, beskriver statliga China Daily.

Två personer misstänks för inblandning i handeln. Enligt AFP hade en av dem bilder på myrkottfjäll tagna i ett afrikanskt land på sin mobiltelefon. Mannen hävdar att han inte tagit bilderna, utan nyligen köpt telefonen. Men utredarna kunde se att en leverfläck på en fot som syntes på en av bilderna överensstämde med en på den misstänktes fot.

Myrkottarna beskrivs ofta som världens mest tjuvjagade djur. I länder som Vietnam och Kina beskrivs deras kött som en delikatess, och fjällen används i traditionell kinesisk medicin.

ANNONS

I takt med att de asiatiska populationerna har minskat har handlare nu vänt lystna blickar mot Afrika för att möta efterfrågan. Men ett totalförbud världen över om handel med myrkottar som började gälla i år har blivit ett vapen i kampen mot tjuvjägarna.

TT
Fakta: Myrkottar

Myrkottar är däggdjur som är helt täckta av fjäll, eller skal. Skalet är ett skydd mot fiender och myrkotten kan liksom igelkotten rulla ihop sig till en boll.

Myrkotten kallades tidigare för pangolin, vilket också är det engelska namnet på arten. Som namnet antyder gillar myrkotten att äta myror och termiter. Med hjälp av sina kraftiga klor på frambenen kan myrkotten riva sönder bon, och sträcka ut sin långa tunga för att få tag i insekterna.

Fyra arter myrkottar finns i Asien, och fyra i Afrika.

2011–2013 dödades minst 100000 myrkottar årligen i den olagliga tjuvjakten. Men siffrorna bygger på beslag, så en del bedömare tror att det kan röra sig om en till två miljoner.

Källor: WWF, NE

ANNONS