Ritz-Carlton lockar vanligtvis dignitärer från världens alla hörn – men numera tjänstgör det femstjärniga lyxhotellet som fängelse.
Ritz-Carlton lockar vanligtvis dignitärer från världens alla hörn – men numera tjänstgör det femstjärniga lyxhotellet som fängelse.

Femstjärnigt fängelse för saudiska prinsar

Med glittrande balsalar och majestätiska sviter är Ritz-Carlton populärt hos affärsjättar på besök i Riyad. Men numera fungerar det femstjärniga hotellet som fängelse för gripna i det som Saudiarabien beskriver som en korruptionshärva.

ANNONS
|

"På grund av oförutsedda bokningar av lokala myndigheter som kräver en förhöjd nivå av säkerhet, så har vi inte möjlighet att ta emot gäster... förrän vi har återgått till normal verksamhet."

Det meddelandet nådde gästerna på Ritz-Carlton i Riyad lördagen den 4 november. De ombads att samla ihop sitt bagage och gå ner till lobbyn, för att senare bussas i väg till andra boenden i huvudstaden. Vad de inte visste var att myndigheterna hade fullt upp med att göra plats för en annan sorts gäster.

Bara några veckor tidigare hade det femstjärniga lyxhotellet stått i centrum för ett påkostat investeringsmöte som har liknats vid "öknens Davos" och som kronprins Mohammed bin Salman använde som plattform för att visa upp sina ambitiösa reformplaner för omvärlden. Och några månader innan det bodde USA:s president Donald Trump i en av de överdådiga sviterna.

ANNONS

Över 200 gripna

Men medan de ovetande gästerna packade väskorna den där helgen i november var utrensningen redan i full gång. Över 200 personer greps i det som Saudiarabien beskriver som en enorm korruptionshärva, som enligt kungarikets justitieminister innebär att motsvarande 840 miljarder kronor har försvunnit i fel fickor.

Bedömare menar dock att tillslagen främst är ett sätt för den äregirige och oberäknelige kronprinsen – som i praktiken styr Saudiarabien – att befästa sin politiska makt. När Mohammed bin Salman i somras upphöjdes till kronprins rörde det upp starka känslor, även inom kungahuset. För att tysta kritiker har 32-åringen vid tidigare tillfällen röjt meningsmotståndare och rivaler ur vägen, bland annat genom att sätta dem i husarrest.

Bland de gripna i korruptionshärvan finns minst elva prinsar, bland annat Miteb bin Abdullah som ska ha varit missnöjd med sin kusins nya titel. Han är en av flera, exakt hur många är inte känt, som har förts till Ritz-Carlton, som numera är omringat av polisbilar och där det inte längre går att boka något av de 492 rummen.

Vakter och vapen

Över en helg förvandlades hotellet, som är populärt bland miljardärer, statsöverhuvuden och medlemmar av den saudiska kungafamiljen, till ett av världens mest luxuösa fängelser.

The New York Times har publicerat en skakig video som visar människor – möjligen vakter – som tycks ha slagit läger på färgglada mattor i en storslagen festsal. Vidare syns uniformerade män och ett vapen som står lutat mot en vägg.

ANNONS

- De får inte ta emot några samtal och säkerhetsåtgärderna är omfattande. Ingen kan gå in eller ut. Det är uppenbart att det här var noga förberett, säger en källa med insyn till nyhetsbyrån Reuters.

Det är oklart hur länge Ritz-Carlton kommer att tjänstgöra som fängelse. Tillslagen har på ett för Saudiarabien mycket ovanligt sätt hängt ut landets elit för offentlig granskning. I sociala medier konstaterar dock saudier att lyxhotellet kanske inte är den värsta platsen att vara inlåst på.

TT
Fakta: Griper kritiker och konkurrenter

Inga politiska friheter råder i Saudiarabien, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen Al Saud. Kung Salman har officiellt inte lämnat tronen, men hans älsklingsson – kronprins Mohammed bin Salman – har i praktiken redan tagit över.

När den tidigare kronprinsen Mohammed bin Nayef avsattes i somras rörde det upp starka känslor, även i kungahuset. För att konsolidera sin nyvunna makt har Mohammed bin Salman tagit till en för Saudiarabien välkänd metod och gripit kritiker och konkurrenter.

Saudiarabien slits mellan det inflytelseriska religiösa etablissemangets dogmatiska syn på islam och behovet av att öppna upp kungariket för reformer som ska göra den krisande ekonomin mindre beroende av olja. Kronprinsen har duckat för den konservativa kritiken, lanserat det ambitiösa reformprogrammet Vision 2030 och aviserat en mer moderat tolkning av islam för att göra landet mer tillgängligt för omvärlden.

ANNONS