Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Embarek ledde den expertgrupp som WHO skickade till Kina under 2021 för att undersöka sjukdomens ursprung. Bild: Ng Han Guan
Peter Embarek ledde den expertgrupp som WHO skickade till Kina under 2021 för att undersöka sjukdomens ursprung. Bild: Ng Han Guan

Första coronapatienten kan vara laboratoriearbetare i Wuhan

Den första personen som blev sjuk i covid-19 kan sannolikt vara en arbetare från laboratoriet i Wuhan, skriver danska TV2. Detta enligt uppgifter från en dansk WHO-chef.

Utbrottet av coronaviruset i Kina under hösten 2019 kan ha startats av en anställd på ett av staden Wuhans laboratorier.

– En medarbetare, som blev smittad i fält när han tog prover, hör till en av de sannolika hypoteserna, säger WHO-chefen Peter Embarek till TV2.

Han beskriver samarbetet med Kina, i samband med att spåra utbrottets ursprung, som svårt.

– Vi fick inte se laboratorieböckerna eller dokument direkt från laboratoriet. Vi fick se en presentation, och ställa de frågor vi ville ställa. Men vi fick inte se någon dokumentation överhuvudtaget, säger han.

LÄS MER: Få coronatestar sig på Landvetter – trots rekommendationen

LÄS MER: Inte längre låg smittspridning i Sverige

Peter Embarek ledde den expertgrupp som WHO skickade till Kina under 2021 för att undersöka sjukdomens ursprung. Till en början beskrevs teorin om att smittan kommit från ett laboratorium i Wuhan som ”extremt osannolik”.

Enligt experterna var det ”sannolikt” att pandemin började med att en människa smittats av fladdermus. Nu låter det alltså annorlunda.

LÄS MER: Vaccinerna ger olika stark skyddseffekt mot deltavarianten

Kan ha skett vid forskning på fältet

Enligt Peter Embarek kan smittan ha skett vid insamling av, eller i arbetet med, fladdermus i samband med den forskning som pågick i Wuhan.

– En anställd som smittades i fältet genom att ta prover faller under en av de troliga hypoteserna. Det är då som viruset hoppar direkt från en fladdermus till en människa. I så fall skulle det då vara en laboratoriearbetare istället för en slumpmässig invånare, eller annan person som har regelbunden kontakt med fladdermöss. Så det är faktiskt i kategorin troligt, säger Peter Embarek till TV 2.

Han understryker dock att WHO:s experter inte funnit några bevis för att utbrottet hänger samman med fladdermusforskningen i Wuhans laboratorier.

Däremot fann experter flera saker som borde undersökas ytterligare, enligt Peter Embarek.