Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Första coronafallet i Göteborg – spreds från norra Italien

Coronautbrottet eskalerar i Italien. Smittan har konstaterats hos runt 400 personer.
GP är på plats i turistmagneten Milano vars gator är ödsligare än vanligt.

På onsdagskvällen konstaterades det första fallet av coronaviruset i Göteborg. En man i 30-årsåldern, hemkommen från norra Italien, testades positivt för covid19.

Italien är det hittills värst drabbade landet i Europa. Viruset har fram till onsdag kväll dödat 12 personer i landet, det senaste offret var en 70-årig kvinna i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Antalet smittade är uppe i över 400, bland dem fem barn mellan 4 och 15 år.

Flera fall som har upptäckts i andra europeiska länder rör personer som nyligen besökt de värst drabbade områdena i norra Italien.

I ett försök att minska smittspridningen har italienska myndigheter vidtagit en rad åtgärder i Milano och närliggande områden.

Bara en knapp timmes bilresa från miljonstaden Milano har myndigheter upprättat ”zona rossa”, den röda zonen. Omkring 55 000 personer är instängda i de elva drabbade småstäderna och byarna som är satta i karantän. Under de närmaste två veckorna får de inte resa till eller lämna sina hemmaorter. Skulle de ertappas med att försöka smita över karantängränsen riskerar de dryga böter eller till och med fängelse.

Museer, biografer och flera kyrkor är stängda. Barer stänger redan klockan 18. Alla föreställningar på det ikoniska operahuset La Scala är inställda. Det är första gången som La Scala-teatern håller stängt sedan andra världskriget.

Sportevenemang har ställts in och Zlatan Ibrahimovics Milan tvingas spela utan publik i Serie A på söndag.

Det här slår hårt mot mode- design- och operastaden Milano vars gator nu är ovanligt tomma.

Ebba Deijenberg Skiöldebrand, som från början är från Göteborg, bor i centrala Milano sedan 3,5 år tillbaka. Hon har aldrig sett sin nya hemstad så här tidigare.

– Absolut märker man av det. Speciellt efter helgen var det som att befinna sig i en krigszon. Det var massor av folk i matbutikerna och det slut på varor. Är man i Italien och det är slut på pasta så är det illa, säger 25-åriga Ebba Deijenberg Skiöldebrand.

Själv har hon bunkrat upp med matvaror så att hon klarar sig över helgen till att börja med.

Hon är ekonomistudent vid Universitá Bocconi som likt många skolor är stängt för närvarande. Många av hennes studentkompisar har rest hem till Sverige, men själv stannar hon tills vidare.

– Jag ska börja ett nytt jobb på måndag så jag vill gärna stanna här. Jag ska göra min praktik på Exportrådet. Men vi får se hur det utvecklar sig. Jag följer hela tiden information från myndigheterna och Världshälsoorganisationen, säger Ebba Deijenberg Skiöldebrand.

Hemma i Göteborg är familj och vänner oroliga, berättar hon.

– De är absolut oroliga. Men de är kanske inte mest oroliga för själva viruset utan mer för att man inte vet vad som kommer att hända; om man behöver isoleras eller inte.

LÄS MER: Bekräftat fall av corona i Göteborg

LÄS MER: Allt du behöver veta om coronaviruset