Anders Persson, Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet. Arkivbild
Anders Persson, Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Expert: Svårt för palestinierna att svälja

En affärsuppgörelse som palestinierna kommer att få svårt att svälja. Mycket hänger nu på hur omvärlden reagerar, bedömer Mellanösterkännaren Anders Persson.

ANNONS

Den plan för fred i Mellanöstern USA:s president Donald Trump har presenterat skiljer sig mycket från tidigare fredsplaner som baserats på internationell rätt och FN-stadgan. Frågan är om palestinierna är beredda att gå med planen.

– Mitt spontana svar är nej. Att döma av allt vad de har sagt hittills så har de betraktat det här glaset som tomt. Och det förefaller som om de kommer att fortsätta att göra det, säger Anders Persson, Mellanösternkännare vid Linnéuniversitetet, till TT.

Han påpekar att Trump och hans närmaste krets har bakgrund i fastighetsbranschen.

– De använder fastighetsmetaforer. En är att i varje deal säger motparten alltid nej, nej, nej – innan den säger ja. Så de hoppas att palestinierna ska svänga lite, precis som i en bostadsaffär. Man prutar och prutar och till sist accepterar man.

ANNONS

Utrymme för förhandling

Anders Persson pekar på att Donald Trump ser ut att ha goda chanser att bli omvald i höst. Utsikten till fyra år till med Trump i Vita huset kan spela in i palestinierna överväganden.

– Väldigt många i Mellanöstern ser Trump som en transaktionspresident. Det sista ordet behöver inte vara sagt när han kommer med nya förslag. Då kan man vara välvilligt inställd och betrakta glaset som halvfullt och försöka fylla på det med sina egna argument.

Trumps lockbete med 50 miljarder dollar i investeringar i en palestinsk stat kan sockra budet.

– Frågan är om palestinierna sväljer det. Min spontana tanke är att de inte gör det.

Enligt Anders Persson kommer mycket att avgöras av hur de arabiska grannarna i Mellanöstern och EU ställer sig till fredsplanen. Får den internationellt stöd blir det svårare för palestinierna att säga tvärt nej.

Men för EU blir det svårt att förhålla sig till delarna om att de israeliska bosättningarna ska få vara kvar. Att bosättningarna strider mot folkrätten är en av de frågor EU har drivit allra starkast, påpekar han.

Frysning av läget

Enligt Trump ska Jerusalem vara Israels odelade huvudstad, samtidigt som en palestinsk huvudstad ska ligga i östra Jerusalem. Anders Persson säger att det är svårt att kommentera det utan att ha sett planen i detalj.

ANNONS

– Jag tror de tänker ge palestinierna några förorter i utkanten av Jerusalem. Det är inte de delarna, de heliga platserna, som palestinierna vill ha. Jag tror det är ytterkantområden.

Enligt Anders Persson utgör planen på många sätt en frysning av det läge som råder nu. Alla bosättningar blir kvar, inga ska behöva lämna sina hem.

– Om Palestina går med på den här planen blir det ett mini-Palestina. Det är betydligt mindre mark än palestinierna vill ha, säger han med reservation för att han inte har sett några kartor.

Anders Persson tillägger att den amerikanska fredsplanen är en framgång för Benjamin Netanyahu.

– Det här är en enorm seger för Netanyahu, för den diplomatiska linje som han har drivit i över 30 år.

Britt-Marie Seibold/TT

ANNONS