Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner lämnar domstolen efter att ha fått reda på sitt straff.

Ex-politiker får skaka galler för sexbrott

Han kallades New Yorks okrönte prins. Men hans sexchattande med en 15-årig flicka blev hans fall. Den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner döms till ett år och nio månaders fängelse för sexualbrott.

Weiner själv kallade sitt handlande för det "absolut lägsta" när han talade i rätten innan fängelsedomen lästes upp i rättssalen i New York på måndagen. 53-åringen kämpade med tårarna och grät också medan han läste ur ett skrivet uttalande och nämnde bland annat att han var "en mycket sjuk man under en lång tid" och han bad också om att få slippa fängelse.

- Jag ber er inte att tro på mitt tillfrisknande, jag ber er om chansen att bevisa att det är verkligt, sade han till domaren.

I stolen och grät

Åklagarna hade yrkat på fängelse i mellan 21 och 27 månader, och domaren lade sig alltså på den lägre nivån. Weiner ska också böta 10 000 dollar (motsvarande nära 80 000 kronor). När han avtjänat sitt straff, som ska påbörjas senast den 6 november, ska hans internetvanor övervakas och han förbjuds att ha kontakt med 15-åringen. Han ska också genomgå behandling för vad han själv kallat "sexuell hyperaktivitet".

"Det här är ett allvarligt brott som förtjänar ett allvarligt straff", sade domaren Denise Cote enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

När domen hade blivit uppläst satt Weiner i flera minuter i sin stol och grät.

Använde samma dator

Förutom att förstöra sin egen karriär och sitt äktenskap svärtade skandalen även ner hans fru Huma Abedin, som var nära medarbetare och biträdande kampanjchef för Demokraternas dåvarande presidentkandidat Hillary Clinton. Weiner kan på det sättet också ha bidragit till Clintons förlust i valet.

I slutet av oktober i fjol, elva dagar före presidentvalet, slog bomben ner när dåvarande FBI-chefen James Comey meddelade att utredningen om Clintons hantering av sin e-post skulle återupptas. Nya mejl som väckt intresse hade upptäckts i Weiners dator, som också använts av Abedin. Hon hade fram tills sommaren 2016 levt ihop med Weiner. Fynden av de nya mejlen ska ha skett i den utredning som rörde Weiners kontakt med 15-åringen.

Advokaterna har enligt domstolspapper sagt att Weiner behandlas för att han utsatt 15-åringen för sin "sjukdom", men beskiver också flickan som anstiftare, som ville samla material till en bok och kanske påverka presidentvalet.

Okrönt prins

Åklagare anser att Weiner har en "farlig nivå av förnekelse och brist på självkontroll". Åklagarna noterar, enligt nyhetsbyrån AP, att Weiner först ljugit om sina kontakter, sedan erkänt och lovat bättring men att han ändå fortsatt.

Weiner kallades en gång för New Yorks okrönte prins. Han blev invald i representanthuset sju gånger mellan 1999 och 2011, och aldrig med mindre än 59 procent av rösterna. Abedin har ansökt om skilsmässa

Weiner har även tidigare skickat olämpliga sexmeddelanden och halvnakna badrumsbilder till olika kvinnor.