Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bybor tittar på vulkanen från en utkikspunkt 12 kilometer från kratern, det minsta avstånd som myndigheterna rekommenderar människor att befinna sig på.

Evakuerade minns vulkanens senaste utbrott

Bali är på helspänn, i väntan på att vulkanen Gunung Agung ska få ett utbrott. Över 120 000 människor har flytt sina hem – och en del av dem minns fortfarande det senaste utbrottet, för drygt 50 år sedan.

- Vi sprang direkt. Vi hade ingenting annat med oss än kläderna vi bar på kroppen, minns 72-årige Gusti Nyomann Dauh.

Han var tonåring 1963, när Gunung Agung fick sitt senaste utbrott. 1 600 människor omkom när vulkanen spydde ut stenar, aska, gas och lava.

- Jag var rädd och panikslagen. Vårt hus totalförstördes i utbrottet. Det var hemskt, berättar han för nyhetsbyrån AFP:s reporter.

Den här gången tvekade han inte när vulkanen började mullra igen, utan beordrade familjen att packa och ge sig av. Myndigheterna höjde för en knapp vecka sedan vulkanvarningen till högsta nivå och förberedelserna tycks vara bättre i dag än de var för 50 år sedan.

- Gunung Agung hade haft utbrott i tre månader när regeringen evakuerade oss. Lavan och stenarna hade redan flutit i närheten av mitt hus, minns Nyoman Lanus Kecil, som i dag är 75 år.

Myndigheterna har bett människor att hålla sig på en dryg mils avstånd från kratern och 120 000 personer har hittills lämnat sina hem, för att söka skydd i överfulla tillfälliga bostäder, enligt nyhetsbyrån AP.

Utrikesdepartementet i Stockholm rekommenderar svenskar på ön att följa utvecklingen via hemsidan Sweden Abroad.