Stefan Löfven pratar med journalister efter EU:s digitaliseringsmöte i Tallinn.
Stefan Löfven pratar med journalister efter EU:s digitaliseringsmöte i Tallinn.

EU på digital efterkälke

Det är ett problem att Europa investerar mycket mindre i digital utveckling än USA och Asien, anser statsminister Stefan Löfven (S). Datasäkerhetsexperten Jarno Limnell tycker att Europa har lämnat walk over till USA och andra länder på flera områden.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven ser en uppenbar risk för cyberattacker mot riksdagsvalet i Sverige nästa år.

- Vi har kunnat se det i USA, i Tyskland har vi hört talas om det, i Frankrike likaså. Så den risken är uppenbar. Därför har vi också tagit tidig kontakt med Säpo för att se hur vi kan skydda vår demokrati så långt det är möjligt, både vad gäller själva valmyndigheten men också partierna, sade Löfven till journalister i Tallinn, där EU:s ledare har träffats för att diskutera digitalisering.

ANNONS

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk betonade efter mötet vikten av att ta tag kontroll de digitala utmaningarna i Europa, inte minst säkerheten.

I en värld där allt mer av våra liv och jobb finns på nätet, och där företag – liksom brottslingar – rör sig digitalt över gränserna, gäller det att inte halka efter i utvecklingen.

Få aktörer

Enligt Jarno Limnell, professor i datasäkerhet och talare vid EU-mötet, har Europa på flera områden i det närmaste lämnat walkover till USA och andra delar av världen.

- Det finns inga stora europeiska företag inom cybersäkerhet. Och var är Europas Google, Europas Facebook? sade han till journalister efter sitt tal.

Han listar algoritmer som påverkar människors åsikter och värderingar som kanske det största digitala problemet för samhället. Med fler europeiska sociala medier-företag skulle det vara lättare att kräva transparens, resonerar han.

- Det hade varit bra om vi hade europeiska plattformar också, men det är för den skull inte kört för Europa. Men vi behöver komma ikapp vad gäller investeringar i artificiell intelligens, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Han håller med om att det är ett problem att Europa har investerat så mycket mindre jämfört med USA och Asien.

- EU måste vara långt framme för att ta tillvara på möjligheterna som digitaliseringen ger, säger Stefan Löfven, som vid mötet fick testa att fjärrstyra en grävmaskin med hjälp av 5G-teknik och veta om han var glad eller ledsen av en maskin som läser av ansiktsuttryck.

Emot gemensamma skatter

Cyberhot står alltså högt på statsministerns agenda. Men samma blågula resonemang om samarbete gäller inte för skatter.

Eftersom fler och fler företag verkar på nätet och säljer tjänster och varor i ett land men skattar i ett annat vill Frankrikes president Emmanuel Macron att företag beskattas baserat på sin omsättning i ett land, i stället för på vinsten i ett lågskatteland där man av strategiska skäl lagt sitt kontor. Men Löfven säger att Sverige av tradition är väldigt försiktig med just skattefrågor.

- Det är i grunden nationella frågor. Sedan får vi se på framtidens arbetsmarknad, med framtida teknik hur man ska hantera detta.

ANNONS

Tallinn, TT:s utsända

Fakta: Digitalisering

Digitalisering är ett samlingsbegrepp som rymmer hela den samhällsförändring som sker i spåren av teknisk utveckling inom informations- och kommunikationsteknologi.

Det kan handla om e-demokrati, som till exempel möjlighet att rösta eller göra myndighetsärenden på nätet, eller hur näringslivet använder digital utveckling för att stöpa om sina affärsmodeller.

Med digitaliseringen följer också ökade risker för cyberhot och cyberattacker.

Vid mötet i Tallinn ska inga beslut fattas, det beskrivs som en inspirationsdag inför framtida beslut.

ANNONS