Danmark släppte på sina sista coronarestriktioner redan den 10 september.
Danmark släppte på sina sista coronarestriktioner redan den 10 september. Bild: Sanna Tedeborg

EU: Länder släpper på restriktioner för tidigt

Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) höjer en varningens finger när flera EU-länder nu släpper på coronarestriktionerna. Få länder i EU har nått en vaccinationstäckning på över 75 procent bland hela befolkningen och ECDC menar att det kan leda till fler sjukhusinläggningar och onödigt stor belastning på vården, uppger Ekot.

ANNONS

Vaccinationstäckningen i hela EU uppgår i dagsläget till 61 procent av befolkningen. Endast tre länder i Schengenområdet har i dag en total vaccinationstäckning på över 75 procent, nämligen Malta, Portugal och Island.

– Det största bekymret för tillfället är att bara 61 procent av befolkningen (i EU, reds.anm) är fullvaccinerade. Det är för tidigt att häva restriktionerna tills vaccinutvecklingen har kommit längre. Många länder behöver en högre täckning tills de kan häva restriktionerna. Endast en handfull länder har nått den nivån. säger Ole Heuer, krishanteringschef på ECDC till Ekot.

Vill se fler riktade insatser

Myndigheten varnar nu för att lättade restriktioner skulle kunna leda till fler sjukhusinläggningar och ett ökat tryck på vården. Hösten innebär dessutom en överhängande risk för att vården samtidigt belastas av andra sjukdomar som influensa.

ANNONS

Ekot uppger att ECDC vill se fler riktade insatser, speciellt hos personer som är yngre än 50 år, för att få fler att vaccinera sig. Bland annat menar Ole Heuer på ECDC att uppsökande verksamheter där de som vaccinerar kommer till den som ska få sprutan har varit framgångsrika.

LÄS MER:Läkarens varning om lättade restriktionerna

ANNONS