På bilden syns ett flygplan från Air France som lyfter från Charles De Gaulle-flygplatsen utanför Paris. Det finns inget samband mellan bilden och artikelns innehåll. Arkivbild.
På bilden syns ett flygplan från Air France som lyfter från Charles De Gaulle-flygplatsen utanför Paris. Det finns inget samband mellan bilden och artikelns innehåll. Arkivbild. Bild: Jaques Brinon/AP/TT

EU flyger hem medborgare från Wuhan

EU-medborgare ska flygas ut ur Wuhanområdet som drabbats värst av coronautbrottet. Medborgare från alla EU-länder kan begära att flygas ut, men utrikesminister Ann Linde kan inte svara på om svenskar kommer att finnas ombord.

ANNONS

"EU glömmer inte sina medborgare som befinner sig i nöd, oavsett var de befinner sig i världen. Två flygplan kommer att mobiliseras genom EU:s civila skyddsmekanism för att repatriera EU-medborgare från Wuhanområdet till Europa", säger unionens krishanteringskommissionär Janez Lenarcic i ett pressmeddelande.

Skyddsmekanismen har aktiverats på Frankrikes begäran. Det första flygplanet lyfter från Frankrike på onsdag morgon, som ska transportera hem över 250 franska medborgare. Ett andra flygplan, som lyfter senare i veckan, kommer att föra hem över 100 EU-medborgare från andra länder.

"EU-medborgare som befinner sig i regionen och som vill föras hem kan ännu begära det, oavsett nationalitet", skriver EU-kommissionen.

ANNONS

Måste vara symtomfria

Endast friska och symtomfria personer kommer dock att tillåtas resa med flygplanen.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn säger i sin tur att Frankrike kommer att skicka ett flygplan till Wuhan på torsdag, och att det ska återvända till Frankrike på fredag eller lördag, skriver nyhetsbyrån AFP. Personerna som återvänder med flygplanet ska därefter hållas isolerade i 14 dagar för att upptäcka eventuella smittade, och därmed hindra att coronaviruset sprids.

Frankrike planerar även att flyga hem personer som visar sjukdomssymtom, men har inte bestämt när detta kan ske, säger vice transportminister Jean-Baptiste Djebbari till tv-kanalen CNews.

UD kan inte svara

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kan inte svara på huruvida svenskar kommer att finnas ombord på flygplanen.

– Det här handlar ju om att EU har aktiverat sin civilskyddsmekanism och vi undersöker just nu om det även gäller svenskar. Vi har kontakt med ett 15-tal svenskar i området om olika alternativ. Det här kommer från Frankrikes initiativ och är inte ens ett dygn gammalt så alla detaljer är ännu inte klara, säger hon till TT.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Ivar Andersen/TT

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT
ANNONS