Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det blåser hårt runt Storbritanniens premiärminister Theresa May, hemma och i Göteborg. EU, här i form av Frankrikes president Emmanuel Macron, kräver att britterna rappar på med besked i brexitförhandlngarna.

EU ber britterna rappa på om brexit

Britterna måste rappa på med motbuden om brexit, varnar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Annars kan det inte bli några förhandlingar om handelsavtal före jul.

Tusk passade på, som flera andra EU-ledare, att träffa Storbritanniens premiärminister Theresa May under toppmötet i Göteborg. Frankrikes president Emmanuel Macron, Irlands premiärminister Leo Varadkar och några till hjälpte Tusk att trycka på britterna.

Enligt Donald Tusk har britterna inte gjort tillräckliga framsteg i den första rundan av brexitförhandlingarna sedan toppmötet i oktober.

- Framsteg har gjorts vad gäller medborgerliga rättigheter. Men vi behöver se mer framsteg om Irland och den finansiella uppgörelsen, säger han.

Risken är annars att han, trots att EU:s andra 27 medlemsländer börjat förbereda sina positioner inför förhandlingarna om ett handelsavtal, inte kan sparka i gång den andra fasen i brexitförhandlingarna om dessa frågor i december.

- Vi måste se mer framsteg från den brittiska sidan, sade Tusk.

Statsminister Stefan Löfven (S) mötte May redan på torsdagen, bland för att tala brexit. Han sade att Sverige vill att förhandlingarna ska gå smidigt och att EU och Sverige är måna om att ha en bra relation till Storbritannien även efter det planerade utträdet i mars 2019.