En flicka som flytt från Burma står i familjens skjul i ett flyktingläger i Bangladesh.
En flicka som flytt från Burma står i familjens skjul i ett flyktingläger i Bangladesh.

Erdogan: Buddistisk terror i Burma

Kolera hotar att bryta ut bland de över 430 000 rohingyer som den senaste månaden flytt från delstaten Rakhine i Burma över gränsen till Bangladesh, varnar Världshälsoorganisationen WHO. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar Burma för "buddistisk terror".

ANNONS
|

Flyktingarna lever i överbefolkade läger utan tillgång till rent vatten, sanitet och vård. "Risken för vattenburna sjukdomar är hög och risken är särskilt stor för kolera", konstaterar WHO.

- Vi gör vårt bästa för att möta utmaningarna. Men vi är oroade, säger Enayet Hossain, tillförordnad chef vid Bangladeshs sjukvårdmyndighet.

Öka hjälpen

Chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR Filippo Grandi manar samtidigt omvärlden att kraftigt öka hjälpen till de "djupt traumatiserade" människor som flytt Burma.

ANNONS

- De har sett byar brännas ned, sina familjer skjutas eller hackas ihjäl, medan kvinnor och flickor utsatts för övergrepp, säger Grandi, på besök i Bangladesh.

Burmas militär påstår att man har grävt fram ytterligare 17 kroppar av hinduer ur tre massgravar som hittades i helgen. Antalet kroppar är nu 45. Militären anklagar rohingyerna för att ligga bakom dödandet i delstaten Rakhine.

Recep Tayyip Erdogan, själv utövande muslim, tar i politiska sammanhang ofta upp att han intresserar sig mycket för muslimska minoriteters öden runt om i världen.

Han säger i sin tur att världen är snabb att fördöma islamistisk terror, men inte "kristen terror", "judisk terror" eller "buddistisk terror".

"Yoga, schmoga"

Erdogan tycker att buddister oftast framställs som representanter för god vilja och fredlighet. Men han anklagar det i huvudsak buddistiska Burma för att dess säkerhetsstyrkor släppt lös "buddistisk terror" mot den muslimska minoriteten rohingya, och kritiserar världssamfundet för att inte ha satt in sanktioner mot landet.

- Det är helt klart ett folkmord där borta, säger han under ett tal i Istanbul.

ANNONS

- Jag vet inte hur du kan fernissa över detta med yoga, schmoga. Detta är ett faktum här. Och hela mänskligheten behöver veta det.

TT-AFP
Bakgrund: Rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", de lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti. Hittills beräknar FN att fler än 430000 personer flytt.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera.

ANNONS