Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bildsekvensen som släppts av FN visar den nordkoreanske soldaten lämna sitt fordon, och sedan ligga livlös vid en betongmur.

Dramatiska bilder visar soldats flykt

FN har offentliggjort dramatiska bilder på när en nordkoreansk soldat flyr till Sydkorea. En nordkoreansk soldat sprang över gränsen till Sydkorea när han följde efter den flyende kollegan, och bröt därmed mot ett avtal som upprättades efter Koreakriget.

Det USA-ledda militära FN-kommandot UNC har släppt dramatiska bilder från övervakningskameror som visar vad som hände när en soldat flydde Nordkorea den 13 november.

Videon börjar med att en nordkoreansk soldat kommer körandes en jeep i hög hastighet mot gränsen. Bilen hamnar i diket, och soldaten försöker först att få loss den, men han överger fordonet och springer till fots mot gränsen.

Soldaterna som vaktar gränsen på den nordkoreanska sidan är honom hack i häl. De springer mot det övergivna fordonet och öppnar sedan eld. Enligt Chad Carroll vid UNC skjuter de uppskattningsvis 40 skott.

Dras i säkerhet

Utanför bild träffas den flyende soldaten av minst fyra skott. Han ses i ett senare klipp ligga livlös intill en betongmur.

En av de nordkoreanska soldaterna springer flera meter över den så kallade vapenstilleståndslinjen, som ligger mitt i den demilitariserade zonen mellan länderna, innan han återvänder.

Tre soldater från Sydkorea kryper fram för att dra den skadade nordkoreanen i säkerhet.

FN-kommandot har informerat Nordkorea om att en av landets soldater korsat vapenstilleståndslinjen, även kallad demarkationslinjen, mellan länderna.

- Det viktigaste vi har kommit fram till är att Nordkorea bröt mot avtalet, dels genom att avfyra vapen över gränsen, dels genom att tillfälligt korsa gränsen, säger Chad Carroll, enligt flera medier.

Parasiter i tarmarna

Den svårt skadade soldaten flögs med en amerikansk militärhelikopter till ett sjukhus söder om Sydkoreas huvudstad Seoul, där han genomgått två operationer för att ta ut kulorna.

Mannen, som är 24 år gammal, är vid medvetande och hans tillstånd är inte livshotande, enligt läkaren Lee Cook-Jong. Han andas stabilt och utan hjälp, men visar tecken på depression och riskerar infektioner efter skottskadorna. Soldatens tarmar var fulla med parasiter, bland annat en 27 centimeter lång inälvsmask. Enligt nyhetsbyrån Yonhap var han dessutom smittad av både hepatit B och tuberkulos, även om tuberkulosen inte är aktiv och därmed inte behöver behandlas.

- Vi visade honom en kabel-tv-kanal med filmer, och han sade att han gillar amerikanska serien "CSI" och amerikanska filmer, säger läkaren enligt Yonhap.

Enligt Lee kan det ta uppemot en månad för soldaten att tillfriskna så pass att han kan förhöras av sydkoreanska myndigheter. Soldaten ska ha sagt att han hoppat av till följd av den positiva bild han har av Sydkorea.