Dorothee, 72, cyklade 800 mil till Egypten

Förra året cyklade Dorothee Hildebrandt från Katrineholm till Glasgow. I år gav sig 72-åringen ut på en fyra månader lång resa på sin elcykel Miss Piggy – hela vägen till klimatmötet i Sharm el-Sheikh.
– Jag gör inte bara det här för mina egna barn, jag gör det för alla framtida generationer.

ANNONS
|

Direkt efter det stora klimatmötet i Glasgow bestämde hon sig för att cykla även till årets möte – trots att det hålls på södra Sinaihalvön – 800 mil från Katrineholm.

– Resultatet var så dåligt i Glasgow, så jag bestämde mig ganska fort. När de sa att det är i Egypten så tänkte jag ”oj” och att jag skulle åka landvägen hela vägen. Men det gick inte riktigt på grund av den politiska situationen, säger hon.

Efter att ha cyklat genom Sverige, tagit sig över Öresundsbron med tåg och trampat vidare genom Europa så tog hon färjan från Turkiet till Tripoli i Libanon.

ANNONS

När Dorothee Hildebrandt rullade in i Sharm el-Sheikh på sin rosa elcykel Miss Piggy hade hon färdats totalt 8228 kilometer. Vägen till södra Sinai var betydligt farligare än förra årets sträcka, men det största problemet var lite oväntat.

– De hade inte samma problem med lösspringande hundar i Storbritannien. Hundarna har ingen ägare och konstigt nog gillar de inte cyklar, särskilt inte min, säger hon

Hundarna skällde på henne och några gånger blev de så aggressiva att hon tvingades stanna och ställa sig bakom sin cykel. Vid två tillfällen blev det extra obehagligt.

– De gav sig inte, men jag hade tur som fick hjälp. Ena gången var det en man som hade en campingstol som han höll hunden borta med så jag kunde cykla vidare. Andra gången vände en man i en bil om och ställde bilen mellan hunden och mig, så att jag kunde cykla iväg, säger hon.

Precis som förra året så letade Dorothee Hildebrandt efter ställen att bo på längs vägen genom ett cykelnätverk, men det fanns inte lika många lediga sängar som sist. Nu fick hon ibland bo på vandrarhem och hotell längs vägen.

– Delvis var det lite ensamt, sen kände jag också ”tänk om något händer”? Jag kände mig lite osäker, säger Dorothee Hildebrandt.

ANNONS
<a href="https://dorotheeinternational.blog/" id="link-886417a5ea4d3fa69473595b7be018ed">På sin blogg </a> har Dorothee lagt upp sin färdrutt.
På sin blogg har Dorothee lagt upp sin färdrutt.

Boendet avbokat

Hon har också – precis som en del andra aktivister som sökt sig till klimatmötet – haft problem att hitta någonstans att bo i Sharm el-sheik. Hon bokade flera olika Airbnb:s och hittade boende via couchsurfing, men alla bokades av innan mötet började.

Till slut fick Dorothee Hildebrandt kontakt med en tysk kvinna, bara några år yngre än henne själv – det är där hon nu bor.

Hennes budskap till världsledarna är att de måste ta tag i klimatproblemen på allvar.

– Att de skriver under något på konferensen och sedan gör annorlunda när de kommer hem. Att de inte skäms att de värderar pengar mer än miljön. Jag antar att de har barn och att de inte älskar dem, om man gör det skulle man göra allt för att de ska få en bra framtid, säger hon.

Cyklade med presidenten

Hon har ställt sin cykel utanför mötets stora huvudentré där alla politiker, forskare och representanter för näringslivet, måste passera för att komma in till förhandlingarna.

När hon låser upp den kommer en främmande man fram och frågar om han får ta en bild med henne. Genom cykelresorna har 72-åringen från Katrineholm nämligen blivit något av en kändis.

Första veckan av COP27 löste intervjuerna av varandra, mest med egyptiska medier. Nu kommer förfrågningar från hela världen. Men även den egyptiska presidentens stab hörde av sig. Hon fick flera meddelanden som hon viftade bort som skämt, men kontaktförsöken fortsatte.

ANNONS

Till slut svarade hon och fick reda på att Egyptens ungdoms- och idrottsminister Ashraf Sobhy ville äta lunch med henne och att president Abd al-Fattah al-Sisi ville att hon skulle cykla med honom. Cykelturen kändes dock mest som en uppvisning från presidentens håll.

– Vi cyklade kanske bara en kilometer, men de kallade det ett cykelmaraton. Det var så snopet. Det kom en u-sväng och sen stod hans bil där. Det lutade mest nedför också, säger hon.

Vissa andra klimataktivister, exempelvis Greta Thunberg, nobbar klimatmötet eftersom de tycker det är greenwashing. Men Dorothee Hildebrandt tycker att det känns rätt att åka.

– Det är som att inte säga någonting och då blir det den motsatta sidan som vinner. Som att inte gå att rösta är som en röst på oppositionen, säger hon.

Ger sig in i politiken

Det senaste året har hon gått med i Miljöpartiet. Hon berättar att det kändes naturligt, men hon ännu inte hunnit vara särskilt aktiv – eftersom hon tillbringat de senaste fyra månaderna på cykelsadeln genom länder som Turkiet, Libyen och Egypten.

– Det kanske blir väl när jag är tillbaka, säger hon.

Men innan hon cyklar hem ska hon svänga förbi Kairo och kanske hälsa på en vän. Är han inte hemma så bor hon hos någon av alla de kvinnor som redan erbjudit henne någonstans att sova.

ANNONS

Sen måste hon hem, för om hon inte är hemma tillräckligt många månader på året så blir hon av med sin lägenhet. Eftersom hon blir borta så länge runt årets klimatmöte måste hon stanna hemma nästa år – då hålls klimatmötet i Dubai.

GP:s reporter Annelie Moran och fotograf Sanna Tedeborg på plats i Egypten.
GP:s reporter Annelie Moran och fotograf Sanna Tedeborg på plats i Egypten. Bild: Sanna Tedeborg

ANNONS