Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronaviruset har sitt ursprung i Wuhan, i centrala Kina. Bild: AP/TT
Coronaviruset har sitt ursprung i Wuhan, i centrala Kina. Bild: AP/TT

Detta behöver du veta om nya viruset

Coronaviruset får allt större spridning i Kina. Över 80 människor har avlidit och omkring 2 750 personer är smittade. Men risken att viruset ska sprida sig till Sverige är liten, enligt Folkhälsomyndigheten.
TT listar sex saker du behöver veta om den nyupptäckta smittan.

Har några fall uppdagats i Sverige?

Nej. Folkhälsomyndigheten har analyserat prover på enstaka patienter med luftvägssymptom som nyligen har varit i Wuhan. Men samtliga prover var negativa vilket innebär att ingen av patienterna har burit på coronaviruset 2019-ncov.

Hur stor är risken för att smittan kommer till Sverige?

Liten. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms som mycket låg. Samtidigt påpekar Folkhälsomyndigheten att det inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks i Sverige på grund av det omfattande resandet. I ett sådant scenario har myndigheten metoder på plats som gör det möjligt att snabbt ställa diagnos.

Vilka är symptomen på smitta?

Luftvägssymptom, feber och hosta. Vid de dödsfall som har rapporterats har patienterna haft en annan allvarlig underliggande sjukdom. Inkubationstiden (tiden det tar från smittotillfället till att sjukdomen bryter ut) för coronavirus är 2–14 dagar.

Hur smittar viruset?

Man tror att viruset ursprungligen kommer från djuren men det är fortfarande mycket som är okänt kring hur det sprids. Det kan spridas mellan människor men inga uppgifter hittills pekar på att det är särskilt smittsamt från människa till människa.

Vilken behandling ges till den som smittats?

Det finns inget specifikt läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen. Som vid andra luftvägsinfektioner är behandlingen inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.

Jag ska resa till Kina, vad ska jag tänka på?

Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset. Beslutet fattades av UD på söndagseftermiddagen efter diskussioner med Folkhälsomyndigheten.

Det grundar sig på att den lokala infrastrukturen i Hubeiprovinsen är hårt belastad av utbrottet och att det kan vara svårt att få vård och konsulär hjälp vid behov.

I allmänhet bör marknader med levande djur undvikas. Andra saker att tänka på är att följa nyhetsrapporteringen, hålla god handhygien och undvika kontakt med sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten.