Sergio Fajardo Cano och Noelia Calado Heredia är emot katalansk självständighet och hoppas på ett tydligt resultat i nyvalet den 21 december.
Sergio Fajardo Cano och Noelia Calado Heredia är emot katalansk självständighet och hoppas på ett tydligt resultat i nyvalet den 21 december.

De hoppas på tydligt svar i nyvalet

Dagen efter råder ett lugn på ytan i Barcelona. TT möter Sergio Fajardo Cano och Noelia Calado Heredia som är emot katalansk självständighet. Nu ser de fram mot nyvalet i december:

ANNONS
|

Paret står och hänger vid en uteservering nära Plaça de la Universitat. Han rullar en cigarett i det sommarvarma solskenet.

- I går var en intensiv dag.

De har åkt in till centrala Barcelona några timmar tidigare och konstaterar att stämningen är avslappnad, till synes som vanligt.

- Jag är katalan. I mitt umgänge är man emot självständighet och det är ju bara att konstatera att folk här i Katalonien är djupt splittrade, säger han.

ANNONS

Bojkottat val

Noelia Calado Heredia berättar om splittring inom familjer och mellan vänner:

- Jag har inte upplevt det själv, men jag känner till fall där till exempel syskon har slutat pratat med varandra för att ser olika på självständighetsfrågan.

Båda tycker att det är mycket bra att det blir ett nyval i december.

- Just nu råder stor osäkerhet över vad som kommer att hända. Jag hoppas att det blir ett tydligt valresultat, säger Sergio Fajardo Cano.

Möjligheten finns att radikala separatister kommer att uppmana folk att bojkotta valet, vars legitimitet då kan ifrågasättas. Det lilla antikapitalistiska vänsterextrema partiet CUP har redan luftat den idén.

CUP ingår i den allians som på fredagen röstade fram resolutionen om självständighet i det katalanska parlamentet (som från och med lördagen är upplöst efter dekret från centralregeringen i Madrid).

Fruktar våld

- Det skulle inte förvåna mig det minsta om valet bojkottas. Vid folkomröstningen den 1 oktober bojkottade ju nej-sidan och en del vill säkert ge igen, säger Sergio.

ANNONS

De är överens om att varken Spaniens premiärminister Mariano Rajoy eller Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har burit sig särskilt demokratiskt åt de senaste månaderna. Fast inte så värst kritiska mot det åtgärder som centralregeringen nu sätter in mot Katalonien är de inte.

- På sätt och vis är det rättfärdigt, regeringen måste ju göra någonting. Men att å andra sidan göra det med så här hårda medel kommer inte att leda till ett gott slut, befarar Sergio.

Den spanska polisens framfart under folkomröstningen den 1 oktober kommer de aldrig att glömma. Vad sker när Madrid ökar trycket och de facto rent fysiskt ska se till att dekreten enligt artikel 155 genomförs? Noelia fruktar mer våld på gatorna:

- Risken finns med all radikalism på båda sidor.

TT:s utsände
Bakgrund: Tidningarna dagen efter

Oavsett om de ibland svårt politiserade tidningarna i Spanien och Katalonien är för eller emot katalansk självständighet finns en gemensam röd tråd: Fredagen den 27 oktober 2017 är historisk.

El Punt Avui (Barcelona)

"Hej, republiken!" är förstasidans rubrik. Där återges också hela parlamentets resolution med en rad markerad: "Vi konstituerar den katalanska republiken", som en självständig och suverän stat, av lag och demokrati och sociala rättigheter". Ledarkrönikan manar till lugn i svåra tider: "Vi räknar med svåra dagar där kontrollen över gatan och finanserna kommer att vara nyckeln till framtiden för den nya republiken.

ABC (Madrid)

Från denna högertidning kommer ett rakt besked: "Spanien hugger huvudet av kuppen". Krönikören Bietito Rubido vill se ett slut på den "kollektiva galenskapen" och fortsätter "Det gäller att utnyttja det här tillfället för att fortsätta förklara för de yngsta, för våra barn, vilken enorm lycka vi har att leva i fred och utveckling i ett underbart land som heter Spanien."

La Vanguardia (Barcelona)

"Katalonien, ett land som sett många historiska dagar, upplevde i går, troligen, den mest historiska av alla." En ledarkrönikör konstaterar att de senaste veckorna medfört en serie katastrofer, inte minst det faktum att runt 1700 företag har flyttat sina juridiska hemvister utanför Katalonien och att varumärket Katalonien är allvarligt skadat i omvärlden "Vi kan inte fortsätta att odla splittringen. Tiden är kommen för valurnorna att tala och med garantier. Katalanerna har ordet nu. Alla."

El País (Madrid)

"Staten skyndar sig att strypa upproret" meddelar förstasidan. Tidningen står nära socialistpartiet PSOE som i den katalanska frågan lierat sig med konservativa regeringspartiet PP. När Kataloniens parlament godkände självständighetsförklaringen utlöstes den värsta konstitutionella krisen som den spanska demokratin har mött under sina 40 år, tycker El País: "Den destabiliserande potentialen i nuvarande situation överträffar försöket till statskupp 1981 och terrorismen."

Ara (Barcelona)

"Republiken proklamerad, regeringen utbytt" är huvudbudskapet. Under ledarrubriken "En ojämn chock" heter det att regeringen Rajoys oansvarighet genom att inte acceptera Puigdemonts utsträckta hand kommer att leva kvar i eftervärlden. Ledaren varnar för att Katalonien nu står inför ett osäkert panorama och noterar att det separatistiska projektet saknar stöd från EU och i internationella medier. Det "maximala stöd som folket mobiliserade på gatorna" förtjänar annat än illusion och besvikelse.

El Mundo (Madrid)

Ettan skriker ut "55 dagar av 155" med vilket högertidningen anspelar på det är 55 dagar mellan artikel 155 i bruk och det framtvingade nyvalet den 21 december. Ledaren jämför med kuppförsöket den 23 februari 1981 och går längre tillbaka: "Eftermiddagen den 27 oktober 2017 kommer att gå till historien som fullbordandet av en fars som påminner om tragedin i oktober 1934." Det syftar på upproret i Asturien som slogs ned under den spanska republiken med runt 3 000 döda och tiotusentals fängslade som följd.

ANNONS