Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Cannabis-bonden Michael Hausmann tittar ut över brandskadade delar av sina odlingar i Glen Ellen, Kalifornien. Rök- och värmeskadade plantor kan fortfarande gå att sälja, men då till ett lägre pris.

Cannabissatsningar för miljoner upp i rök

Marijuanaodlarna i Kalifornien räknar med att deras produkter i något skede går upp i rök. Men inte så här. Terrängbränderna i delstaten drabbar även cannabisbranschen, just när den laddar för en utvidgad legalisering till årsskiftet.

- Det här är första gången jag haft en skörd så öppet. Det är första gången jag haft så många plantor, säger Andrew Lopas, som förlorat 900 växter, sammanlagt värderade till två miljoner dollar, utanför Santa Rosa till nyhetsbyrån AP.

Liksom många andra har Lopas storsatsat den här säsongen, eftersom Kalifornien vid årsskiftet börjar tillåta marijuana för "rekreationsbruk". Det väntas göra delstaten till världens största lagliga marknad för drogen. Även tidigare har omsättningen varit stor, eftersom konsumtion har varit tillåten för medicinskt bruk och det har varit väldigt enkelt att får recept på cannabis.

Men nu har minst ett 30-tal cannabis-odlingar förstörts av höstens skogsbränder, enligt branschorganisationen California Growers Association (CGA). Och det bekräftade antalet antas växa, eftersom evakueringsbeslut gör att många ännu inte kunnat inspektera sina ägor.

Och till skillnad från den likaledes branddrabbade vinindustrin är marijuanaodlarna helt oförsäkrade. På federal nivå i USA förblir cannabis klassat som illegal narkotika, vilket håller försäkringsbolagen borta.

De branddrabbade områdena är dock små i förhållande till Kaliforniens totala storlek, så någon cannabis-brist lär det inte bli i vinter.

- På delstatsnivå blir effekten (av bränderna) blygsam, säger CGA-ordföranden Hezekiah Allen till AP.

- Men tajmningen kunde ju inte ha varit sämre.

Över 40 människor har dödats och 6 000 bostäder förstörts i den värsta brandvågen Kalifornien har upplevt. En del bränder rasar fortfarande.