Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cannabisplantor. Arkivbild från Puerto Rico.

Cannabis går på export från Sri Lanka

Cannabis som exportsuccé, det är i alla fall vad Sri Lanka hoppas på. Sri Lanka planerar att inviga landets första officiella cannabisplantage.

Plantagen är tänkt att bli 40 hektar stor och kunna producera 25 ton cannabis per år.

Enligt landets hälsominister är det för närvarande ett problem att den cannabis som används i medicinska sammanhang antingen kommer från polisbeslag eller har förts in illegalt i landet.

- Många läkare klagar på att cannabisen de får inte håller bra kvalitet. När de väl fått den är den oftast fyra, fem år gammal och inte användbar längre, säger hälsoministern Rajitha Senaratne enligt nyhetsbyrån AFP.

Produktionsöverskottet ska sedan gå till export, bland annat USA där Nevada nyligen blev den femte delstaten att tillåta försäljning av marijuana för så kallat rekreationsbruk, medan andra delstater tillåter konsumtion i medicinska syften.

- Jag har också fått veta att det finns en stor efterfrågan såväl från USA som från andra länder, säger Rajitha Senaratne.

Av säkerhetsskäl ska plantagen, tänkt att ligga 60 kilometer sydöst om Colombo, stå bevakas av militär.

Generellt sett är innehav av cannabis förbjudet i Sri Lanka, men med hänvisning till de medicinska egenskaperna finns det förslag om att lätta på lagstiftningen.