Reportrar som granskat paradisläckan söker upp juristbyrån Applebys kontor på Bermuda i oktober för att få en kommentar - förgäves.
Reportrar som granskat paradisläckan söker upp juristbyrån Applebys kontor på Bermuda i oktober för att få en kommentar - förgäves.

Byrå solkas av affärer i skatteparadis

Appleby, juristbyrån i fokus i den enorma paradisläckan, bedyrar att den bedriver hederliga affärer i skatteparadisen. Det är inte hela sanningen, visar läckan. Bland kunderna finns ett bolag misstänkt för att vara en front för Iraks exdiktator Saddam Hussein.

ANNONS
|

I läckan finns 6,8 miljoner dokument från Appleby, en advokatbyrå verksam på platser som Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Kajmanöarna och Jersey.

Appleby, med kontor på ställen som Bermuda, Brittiska Jungfruöarna och Jersey, är en av de mest ansedda skatteparadisbyråerna och distanserar sig från skandalfirman Mossack Fonseca, ökänd från Panamadokumenten 2016. Appleby ser sig som ett bevis för att det går att vara en hederlig och professionell aktör i de miljöer man befinner sig i. Byrån har också en ledande roll i det globala nätverk av advokater, revisorer och bankirer som upprättar och sköter bolag och bankkonton i skatteparadis åt kunder som vill undvika skatt eller hålla sina finanser hemliga.

ANNONS

De läckta handlingarna visar att Appleby lägger stora resurser på att ha ett gott rykte, men att byrån gång på gång brister i sina rutiner – eller struntar i dem. Hemlighetsmakeriet, och lockelsen att tjäna stora pengar i de ljusskygga ekonomierna, gör att det verkar vara svårt att i skatteparadis undvika affärer med brottslingar, korrupta politiker och andra tveksamma kunder.

"Helt otrolig"

Intill en intern presentation av Applebys rutiner för att skaffa sig kundkännedom har en anställd noterat: ”En del av den skit vi accepterar är otrolig, helt otrolig”.

Några exempel ur läckan:

*Appleby har i 30 år, sedan 1984, bolaget Crescent Petroleum som kund, trots att det är känt att USA misstänker att det irakiska företaget är en front för Saddam Hussein och att ägarens bror leder den irakiska regimens program för massförstörelsevapen.

*En annan kund är belgiern Ayre Laniado, delägare i och chef för Omega Diamonds. Företaget ingick 2013 en uppgörelse med åklagare och skattemyndigheter om böter efter anklagelser om att det inte hade deklarerat sina inkomster från handel med afrikanska diamanter. Appleby skapar en stiftelse åt Laniado 2014, trots att byråns etikansvarige i ett internt mejl undrar varför han inte fått veta om en kund med band till ”blodsdiamanter”.

ANNONS

*Appleby upprättar ”utan att ställa en fråga” en stiftelse som ska köpa en fastighet i London åt en pakistansk tidigare myndighetsföreträdare. Mannen misstänks samtidigt för förskingring av allmänna medel.

Grundades 1898

Bland Applebys kunder finns stora banker och revisionsbyråer som KPMG, Ernst & Young, Price Waterhouse Coopers, Citigroup, Bank of America, HSBC, Credit Suisse och Wells Fargo. Där finns också prinsar, premiärministrar och filmstjärnor, liksom några av världens mest förmögna oligarker från Ryssland, Mellanöstern, Asien och Afrika. Av de företag som är registrerade vid Bermudakontoret har mer än vart tionde band till politiker, deras familjer eller nära medarbetare enligt ett internt pm.

Appleby grundades 1898 av major Reginald Woodifield Appleby i den brittiska kolonin Bermuda i Karibien. Han blev sedermera parlamentsledamot där. 1940 debatterade parlamentet om Bermuda skulle införa inkomstskatt. Då tog major Appleby till orda och beskrev all inkomstskatt som ”raffinerad tortyr som måste undvikas till varje pris”. Skatten är fortfarande noll i Bermuda.

Appleby har valt att inte svara på några frågor om uppgifterna i paradisläckan, som den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung kommit över och som TT och SVT sett genom ett samarbete med journalistnätverket ICIJ. I ett pressmeddelande i oktober gick man dock ut med att byrån granskas av journalister. Appleby skriver: ”Vi utsätts regelbundet för tillsyn och är fast beslutna att uppnå den höga standard som tillsynsmyndigheterna kräver av oss”. Byrån förnekar att den skulle ha gjort något fel.

ANNONS
TT
Fakta: Appleby

Juristbyrån Appleby har kontor i skatteparadis och territorier med mycket lite insyn: Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kajmanöarna, Mauritius och Seychellerna, samt i Hongkong och Shanghai.

Appleby grundades på 1890-talet på Bermuda av Reginald Appleby och har i dag omkring 470 anställda. Byrån är rådgivare åt globala företag, finansinstitutioner och förmögna individer. Den säljer en rad tjänster när det gäller att driva företag, samt med tvistlösning, fastigheter med mera.

Bland kundbolagen märks många multinationella företag i vitt skilda branscher, såsom McDonald’s, Walmart, HP, Trafigura, Glencore och många fler.

Företaget beskriver sig som ett av de ledande i sitt slag i skatteparadis, något man har fått flera utmärkelser för. Omsättningen är årligen omkring 1 miljard kronor.

2016 sålde Appleby den gren som sköter bolagen, stiftelserna, privatflygplanen och andra tillgångar åt världens elit. Appleby och det nya bolaget, Estera, samarbetar dock nära.

Källor: Appleby, ICIJ

ANNONS