Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Storbritanniens premiärminister Theresa May har en tuff tid. Arkivbild.

Bekymren växer för Theresa May

Två ministrar har tvingats avgå på kort tid, 40 partikollegor i brittiska underhuset deklarerar att de saknar förtroende för henne, och en viktig deadline för brexitförhandlingarna väntar. Storbritanniens premiärminister Theresa May kämpar mot klockan.

Den brittiska premiärministern står inte högt i kurs i det egna partiet, rapporterar The Sunday Times. 40 av Torypartiets totalt 315 parlamentsledamöter har bestämt sig för att skriva under ett brev där de förklarar att de inte längre tror på May. Om ytterligare åtta ansluter sig kan det leda till en omröstning om partiledarskapet.

- Redan att 40 vågar gå ut är ett djupt oroande tecken för Theresa May. Frågan är hur mycket oro Storbritannien tål i ljuset av brexit, säger Mikael Sundström, expert på brittisk politik vid Lunds universitet.

Mays situation har varit skakig allt sedan hon misslyckades med att stärka sin makt i sommarens nyval. Storbritannien är delat i inställningen till brexit, samtidigt som May får möta hårdföra EU-förhandlare. I mitten av december förväntas britterna lämna besked om EU-medborgarnas rättigheter, gränsfrågan på Nordirland och den ekonomiska uppgörelsen kring utträdet.

Sitter i en rävsax

Vad May än gör sitter hon i en rävsax, enligt Sundström.

- I ett vanligt läge är det illa nog, och nu har hon en deadline från EU på mindre än två veckor där hon måste befästa det här jobbiga med betalningen till EU, där hennes egen utrikesminister säger att man inte tänker betala något.

Alternativen för May är inte så många just nu, anser han.

- Hon måste jobba på och huta åt sina partikamrater och försöka få skeppet att röra sig framåt i alla fall. Alternativt kan hon ge sig, men hon verkar inte vara den typen. Hon kännetecknas av en oerhörd envishet och överlevnadsvilja.

Avgångar och skandaler

De senaste två veckorna har dessutom två ministrar fått avgå; försvarsminister Michael Fallon efter sexanklagelser och biståndsminister Priti Patel efter att det avslöjats att hon haft hemliga möten med höga israeliska företrädare.

Också utrikesminister Boris Johnson är i blåsväder efter att sannolikt ha förvärrat situationen för en fängslad brittisk-iransk kvinna i Iran med ett obetänksamt uttalande. På söndagen krävde ledande Labour-politiker, bland dem Londons borgmästare Sadiq Khan och partiledaren Jeremy Corbyn, Johnsons avgång.

- Vi har stått ut länge nog med att han skämmer ut och underminerar vårt land genom sin inkompetens, säger Corbyn enligt The Observer.

Om May förlorar en partiledaromröstning, kommer hennes efterträdare att ta över både partiledarskapet och premiärministerposten.