Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Robert Mugabe under sitt tv-tal.

Armén överens med Mugabe om "plan"

Militären har nått en överrenskommelse med Zimbabwes president Robert Mugabe, rapporterar Reuters. Regeringspartiets kandidat till att överta presidentposten Emmerson Mnangagwa ska nu ha återvänt till landet.

Zimbabwes armébefälhavare Constantino Chiwenga säger att militärledningen nu är överens med Robert Mugabe om "en plan". Vad planen går ut på är inte känt.

Han säger också att den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa snart väntas tillbaka till Zimbabwe och att "uppmuntrande" kontakter har tagits mellan Mugabe och Mnangagwa.

Chiwenga manar i det tv-sända talet till "lugn" och "tålamod" medan försöken att lösa krisen i landet pågår, rapporterar AFP.

Ledamöter samlas

Mugabe hotades med en riksrättsprocess från sitt eget parti om han inte avgick före klockan elva på måndagen, svensk tid. Presidenten avgick inte, utan valde i stället att kalla till det vanliga regeringssammanträdet som hålls varje vecka.

Parlamentsledamöterna från hans parti Zanu-PF träffades under eftermiddagen och beslutade enhälligt att inleda riksrättsprocessen mot Mugabe.

- Vi förväntar oss att processen ska vara över på tisdag, säger den högt uppsatte partiföreträdaren Paul Mangwana och refererar till det inledande arbetet innan själva riksrättsprocessen kan påbörjas.

Källa till instabilitet

I ett utkast till ett förslag om att ställa honom inför riksrätt beskrivs Mugabe som en källa till instabilitet som visat respektlöshet mot lagen och är skyldig till den ekonomiska krisen i Zimbabwe.

När det aviserades att Mugabe skulle hålla ett direktsänt tv-tal sent på söndagskvällen trodde många att han skulle avgå. Men 93-åringen överraskade och meddelade att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i december, trots att partiet redan har sparkat honom som ledare.

Riksrätt väntar

Enligt källor till Reuters ska Mugabe redan när talet hölls ha gått med på att avgå, men att Zanu-PF inte ville att han skulle göra det framför generaler. Talet skulle också syfta till att få det militära övertagandet att inte framstå som en kupp.

- Talet har inget med verkligheten att göra. Vi kommer att inleda en riksrättsprocess och kommer att uppmana människor att protestera på gatorna, säger den inflytelserike krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa, enligt Reuters.

Mutsvangwa säger att man kommer att ta till domstolsinitiativ för att avsätta Mugabe, och att man kommer att hävda att det militära övertagandet var lagligt, eftersom Mugabe inte har uppfyllt sina plikter.