Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Japans premiärminister Shinzo Abe, Liberaldemokraternas ledare, under redovisningen av resultat i parlamentsvalet.

Abe vinner – ser ut att säkra viktiga mandat

Premiärminister Shinzo Abes valframgång bekräftas även i public service-bolaget NHK:s prognos. Den styrande koalitionen i Japan vinner enligt prognosen parlamentsvalet med precis så stor marginal att den kommer att kunna driva igenom viktiga lagändringar.

Det blev en stabil Abe-seger, rapporterar nyhetsmedierna från Tokyo. Alla vallokalsundersökningar tydde på en stor seger, frågan var hur stor den skulle bli.

Enligt NHK:s tv-prognos når regeringssidan precis två tredjedelar av de 465 mandaten i parlamentets underhus. Det är gränsen för så kallad supermajoritet.

Den gränsen anses avgörande för Abes chanser att få igenom ändringar av grundlagen. Han är övertygad om att Japan måste stryka de pacifistiska formuleringarna i konstitutionen – ett arv från andra världskriget – och skaffa sig en rejäl militärmakt. Nordkoreas atomvapen och hotfulla tongångar är det mest aktuella skälet, men relationen även till den stora grannen Kina är ofta skakig.

I det avgående parlamentet har Abes LDP och koalitionspartiet Komeito 329 av 475 platser. I och med att det nya underhuset kommer att ha tio färre platser skulle det motsvara 322 mandat efter valet.

NHK-prognosen ger Abes koalition 310 mandat. Om det bekräftas när rösterna räknats färdigt har stödet minskat något – men inte så mycket att den viktiga majoriteten går förlorad.

Arbetsro över OS

Abe har nu köpt sig arbetsro över bland annat sommar-OS i Tokyo 2020. Han tros ha utlyst valet i förtid eftersom han inte vågade lita på utvecklingen fram till ordinarie valdatum i slutet av nästa år.

I valrörelsen har premiärministern fått medhåll i sin hårda linje mot Nordkorea och sin förlåtande syn på kärnkraften. Dessutom har experter förutspått att hans konservativa anhängare varit mer beslutsamma i att trotsa det dåliga vädret för att rösta.

Även på energiområdet är det turbulent, just nu till Abes fördel. Alla Japans kärnkraftverk stängdes efter Fukushima-katastrofen 2011. Men till skillnad från många andra länder ligger önationen så geografiskt isolerat att man inte kan förlita sig på energiimport, utan måste trygga försörjningen själv.

Reaktorer startade

Sedan dess har debatten därför varit intensiv om man vågar dra i gång kärnkraften igen, om man i stället ska bygga ut de gamla förorenande fossila energislagen – eller om man, likt Tyskland med dess "Energiewende", ska storsatsa på sol, vind och andra nya kraftformer.

Abe förespråkar i första hand atomkraften, och har redan återstartat några av de över 50 reaktorerna. Huvudmotståndaren i valet, Yuriko Koike och hennes Kibo no To (Hoppets parti), förespråkar i stället mer av den tyska linjen.

Runt 100 miljoner människor kunde rösta i valet i Japan.