Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Menachem Begin och den besökande Anwar Sadat håller presskonferens i Jerusalem den 21 november 1977.

40 år sedan Sadats makalösa resa

Israel högtidlighåller i dagarna minnet av det epokgörande besöket av Egyptens president Anwar Sadat för 40 år sedan. Det ledde till det första fredsavtalet mellan Israel och ett arabiskt land efter decennier av krig.

Det sågs som något oerhört i november 1977, när Israels premiärminister Menachem Begin bjöd in sin arabiske fiende till Jerusalem för fredssamtal – och Sadat svarade ja. Bara fyra år tidigare hade de utkämpat Oktoberkriget, och många arabiska grannregimer var rasande på Sadat för att denne pratade med judarna.

Närmandet kom efter den nystart i fredsansträngningarna som USA:s president Jimmy Carter gjort vid sitt tillträde i januari samma år. Carter försökte under året få med sig andra arabledare, såsom Syriens Hafez al-Assad och Jordaniens kung Hussein.

Men al-Assad vägrade och Hussein vågade inte diskutera fred med den judiska stat som var hela arabvärldens hatobjekt.

"Ett modigt steg"

Så processen fick börja med bara två parter. Och när Carter väl satt bollen i rullning tog Sadat initiativet. Inte ens de mest insatta amerikanerna verkar ha varit informerade när den egyptiske diktatorn i Kairo den 9 november meddelade att han skulle till Jerusalem veckan därpå.

- President Sadat tog ett modigt steg, säger i dag Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt en kommuniké från presskontoret GPO.

- Han kom till Israel, och välkomnades av hela nationen.

Resten är historia. Besöket den 19–21 november 1977 blev en omtumlande framgång.

Hjälpte inte

Nio månader senare var ett fullskaligt förhandlingsmaskineri i gång och Carter höll i de samtal på sommarstället Camp David som skulle bli legendariska.

Trots segdragna motsättningar höll USA:s president kvar delegationerna dag efter dag, och efter nästan två veckor bakom lyckta dörrar var de överens – både om det första fredsavtalet mellan Israel och ett grannland, och om upplägget för fred i hela Mellanöstern.

Det förstnämnda genomfördes, och gav Begin och Sadat Nobels fredspris 1978. Men det senare förblir än i dag en avlägsen dröm. Och freden med Israel hjälpte inte Sadat på hemmaplan. Tre år senare, den 6 oktober 1981, mördades han av en islamistisk extremist under en militärparad i Kairo.