Civila som flytt undan striderna i Tigray till östra Sudan.
Civila som flytt undan striderna i Tigray till östra Sudan. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT

Färre svenskar saknas i Tigray

Ett 30-tal svenskar eller personer som bor i Sverige har varit saknade i den krigshärjade provinsen Tigray i Etiopien, men nära hälften av dem har nu lokaliserats.

ANNONS

I helgen uppgav utrikesdepartementet (UD) att 30-tal svenska medborgare eller personer med hemvist i Sverige för ett par veckor sedan befann sig i Tigray i norra Etiopien, där konflikten sedan dess blivit mera intensiv.

Varken UD eller anhöriga hade lyckats få kontakt med personerna, något som försvårats av att både telefon- och internetförbindelserna var nedsläckta.

"Knappt hälften"

Men på måndagen hade antalet saknade minskat.

– Knappt hälften av de här personerna har kunnat lämna provinsen under de senaste två veckorna, säger Julia Eriksson Pogorzelska, kommunikatör på UD.

TT: Då handlar det nu om ett 15-tal personer som inte kunnat nås?

– Det är bedömningen, svarar hon.

ANNONS

Den etiopiska regimen inledde i början av november en militär offensiv mot den regionala gruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF).

Under söndagen sade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att provinshuvudstaden Mekele, med omkring en halv miljon invånare, hade intagits och att offensiven därmed avslutats. Men TPLF-ledaren Debretsion Gebremichael tillbakavisade detta på måndagen och hävdade att striderna fortsätter.

"Få ut information"

Hundratals, kanske tusentals, människor befaras ha dödats under konflikten och tiotusentals har flytt till grannlandet Sudan.

Många EU-medborgare har evakuerats av FN-konvojer från regionen.

UD har inga uppgifter om att några av de Sverigekopplade personerna har dödats eller skadats till följd av striderna, säger Eriksson Pogorzelska.

Hon understryker att UD, trots de nedsläckta kommunikationerna, fortsätter försöka få kontakt med de kvarvarande Sverigekopplade personerna.

– Vi arbetar också med att få ut information till svenska medborgare som befinner sig i Etiopien generellt.

Tomas Bengtsson/TT

ANNONS