Demonstranter visar upp den katalanska flaggan under demonstrationer utanför det katalanska parlamentet i Barcelona.
Demonstranter visar upp den katalanska flaggan under demonstrationer utanför det katalanska parlamentet i Barcelona.

"Övertagande kan leda till sammandrabbningar"

En möjlig konfrontation väntar sedan Kataloniens regionregering utropat självständighet och Spanien ska avskaffa det katalanska självstyret.

ANNONS
|

Exakt vad som händer när nu artikel 155 ska sättas i verket och den spanska centralregeringen ska ta över styret i regionen är oklart. Artikeln har aldrig tidigare använts.

- Det som man har i beaktande nu är hur artikel 155 drivs igenom, med entledigandet av den katalanska regeringen och centrala myndighetspersoner. Det är ingen enkel sak att göra, säger Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för Europapolitiska studier, till TT.

ANNONS

Risk för sammandrabbningar

Han pekar på en rad praktiska svårigheter.

Om spansk polis intervenerar i Katalonien kan det leda till sammandrabbningar. Risken finns också att processen leder till massiva protester och att den spanska centralregeringen utropar ett regelrätt undantagstillstånd.

- Det man kan hoppas på för allas skull är att det inte sker upptrappning med våldsamheter på det sätt vi såg den 1 oktober, säger Lewander.

TT: Hur tror du att exempelvis den katalanska polisen kommer att agera?

- Det vet vi inte, och det är det som är det svåra. Det är en sak att driva igenom artikel 155 och säga att nu har vi kontroll. Men när det ska ske, när övertagandet äger rum – även av en så central förvaltning som polismyndigheten – då spelar det självklart roll på vilket sätt det sker.

"Fingertoppskänsla"

Han hoppas att den spanska staten agerar med "fingertoppskänsla". Det är en delikat fråga för centralregeringen att återställa ordningen utan att "besegra katalanerna". Han hoppas också att katalanerna inte försöker provocera fram ett repressivt svar från den spanska regeringen.

ANNONS

- Det har varit taktiken: aktion och reaktion. Och man försöker förlita sig på att spanska staten ska agera oproportionerligt och repressivt för att få större sympatier bland den katalanska befolkningen för självständigheten och från europeiska ledare.

Han konstaterar att det är svårt att se en politisk lösning.

- För att få en väg ut ur det här är det viktigt att artikel 155 får ett så kort liv som möjligt och att nya val utropas snabbt, tror Jakob Lewander.

- Vi ser en stark brytning mellan stora delar av katalanska befolkningen och den spanska statsapparaten under lång tid framöver. Det är svårt att reparera de här broarna. Det ankommer på övriga politiska krafter som finns i Katalonien att göra det, de som står i mitten.

ANNONS
TT
ANNONS