Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Åklagare: Mer böter och fängelse för Navalnyj

Böter på motsvarande 108 000 kronor och skärpning av ett tidigare straff. Så lyder åklagarnas yrkanden i rättegången om förtal som pågår gentemot den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Navalnyj, som ses som president Vladimir Putins främste kritiker, har tidigare dömts till tre och ett halvt års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom.

Men han är inblandad i flera rättsfall, processer som hans stab ser som politiskt motiverade försök att tysta honom. Den aktuella processen rör förtal av en 95-årig krigsveteran. Åldringen deltog i en reklamvideo för fjolårets ryska grundlagsändringar, en video som fick Navalnyj att tala om "en skam för landet" och "förrädare".

Vid sidan av böterna vill åklagarna att ett tidigare villkorligt fängelsestraff på tre och ett halvt år, som utdömdes 2014, ska omvandlas till "riktig" tid i fängelse.

Navalnyj blev akut sjuk i augusti under en resa från Tomsk i Sibirien. Efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland i januari och greps då direkt. Gripandet och rättsprocesserna har utlöst stora protester i landet.