Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordea har nu beslutat att flytta sitt huvudkontor. Arkivbild.

Väntad flytt enligt analytiker

Flytten är väntad, enligt bankanalytikern Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas. Han menar att säkerheten avgjorde. Oppositionen pekar ut regeringen som ansvarig för att storbanken flyttar sitt huvudkontor till Finland.

- Det Nordea vill uppnå med bankunionen i Finland, i och med att Finland är det enda landet i Norden med bankunion, är att slippa hoppandet i regelverk och förslag från myndigheter om nya pålagor. Är man i bankunionen så vet man spelreglerna och det är det som Nordea vill uppnå, säger Håkansson till TT.

Även om politiker i Danmark pratar om en bankunion i framtiden så kan den saken förändras efter nyval eller liknande, enligt Andreas Håkansson.

M: Misskött av S

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger att flytten är ett mycket tråkigt besked. Regeringen får en bredsida av honom.

- Jag tycker de har misskött det här, de har mixtrat med bankskatt och annat.

Även om det säkert finns andra skäl till bankens flyttbeslut än rent politiska har regeringen skapat en osäkerhet som startat hela processen, säger Kristersson.

Centerledaren Annie Lööf kommenterar skriftligt:

”Sverige behöver fler företag och fler huvudkontor, inte färre. Återigen leder socialdemokratisk politik att företag flyr Sverige. Vi ska vara ett land dit människor o företag flyttar, inte tvärtom. Nordeas flytt är hårt slag mot den viktiga o växande fintechsektorn."

Sjöstedt: Girigt

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk till flyttbeslutet och anser att banken har "fångats av sin egen girighet”.

- För mig handlar det om att bankerna ska göra rätt för sig. Bankerna får ett indirekt stöd av samhället och har garantier från samhället och då måste man också betala tillbaka, säger han till Dagens industri.

LO-facket Transport avslutar nu sina affärer med banken.

- Flyttar Nordea från Sverige så flyttar vi från Nordea. Nu kommer vi att verkställa det beslut som förbundets styrelse fattade i maj, säger Transports ordförande Tommy Wreeth till Transportarbetaren.

LO, som har omfattande affärer med Nordea, kommer att behandla bankens flyttbeslut vid ett kommande möte i förbundets styrelse, uppger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

- Jag tycker inte att man ska fatta beslut när tonläget är upprört. Men jag tror att de flesta av våra medlemmar tycker att vi ska ha våra huvudaffärer med en svensk bank. Men vi ska ta en ordentlig diskussion i styrelsen och analysera detta i lugn och ro innan vi fattar ett avgörande beslut, säger han till TT.

Kommunal och Handels, även de LO-förbund, har tidigare hotat att ta ut sina pengar om Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger nu till Aftonbladet att man i förbundsstyrelsen ska diskutera hur facket ska gå vidare.