Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström kritiserar Turkietgripanden

Regeringen ser mycket allvarligt på att Turkiet gripit och häktat den svenske människorättsaktivisten Ali Gharavi, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett skriftligt uttalande. Även Tyskland protesterar mot att aktivisterna inte släpps fria.

ANNONS
|

Svenske medborgaren Ali Gharavi greps tillsammans med nio andra människorättsaktivister i början av juli. Efter förhör i måndags sitter han och fem andra, bland annat en tysk medborgare, kvar i häktet i Istanbul.

"Det är vår uppfattning att Gharavi befann sig i Turkiet för att delta i ett fredligt seminarium om internetfrihet och mänskliga rättigheter och vi har uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelserna mot honom", säger Wallström i ett uttalande.

- Prioriteten ligger kvar på att få klarhet i vad han anklagas för, att den juridiska processen ska fortsätta och att vi arbetar aktivt med det här, både genom generalkonsulatet i Istanbul, vår ambassad i Ankara och i Stockholm, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

ANNONS

Tyskland protesterar

Hon säger även att Sverige är bekymrat över anklagelserna om terrorrelaterad verksamhet.

- Vi har uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelserna.

I Tyskland har utrikesminister Sigmar Gabriel avbrutit sin semester för att diskutera situationen med regeringen.

Tyska UD kallar terroristanklagelserna mot den tyske medborgaren, Peter Steudtner, för "absurda" och kräver att han släpps omedelbart. Förbundskansler Angela Merkel har kallat häktningen orättfärdig och skriver på Twitter att "vi kommer att kämpa för honom på alla nivåer".

Kräver agerande

Svenska oppositionspartier anser att Sverige bör följa Tysklands exempel. Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, Kerstin Lundgren, tycker att statsminister Stefan Löfven (S) ska avbryta sin semester.

Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson, säger i ett uttalande till TT att den svenska regeringen måste agera för att aktivisterna ska släppas fria och att "ett viktigt steg för att komma vidare är att kalla upp Turkiets ambassadör".

Annika Söder, kabinettssekreterare på utrikesdepartementet, skriver i ett uttalande till TT att UD har kontakt med turkiska företrädare, Amnesty och Ali Gharavis familj. Sverige arbetar också tillsammans med Tyskland för att aktivisterna ska frikännas, uppger hon.

ANNONS
TT
Bakgrund: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, samt hotellägaren. Enligt Amnesty Sverige är sex personer kvarhållna.

De sex kvarhållna anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap, enligt Amnesty.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS