USA:s president Donald Trump meddelade i torsdags att USA har för avsikt att lämna Open skies-avtalet.
USA:s president Donald Trump meddelade i torsdags att USA har för avsikt att lämna Open skies-avtalet. Bild: Evan Vucci

Trumps besked väcker europeisk oro

USA:s planer på att lämna ännu ett avtal för rustningskontroll väcker oro i Europa. Beskedet befaras få konsekvenser för den europeiska säkerheten. Nato-chefen Jens Stoltenberg lyfter fram att avtalet ger fördelar, men att det kräver att Ryssland följer det.

ANNONS

Efter beskedet från USA:s president Donald Trump uppmanade Tysklands utrikesminister Heiko Maas USA att tänka om, rapporterar AFP. Enligt Maas bidrar det så kallade Open skies-avtalet till säkerhet och fred i nästan hela norra halvklotet.

Han uppgav också att Tyskland, Frankrike, Polen och Storbritannien upprepade gånger har förklarat för USA att de skäl Trump anger inte är tillräckligt för att dra sig ur. Enligt Trump lever inte Ryssland upp till avtalet.

Open skies ger länder möjlighet att utföra obeväpnade militära observationsflygningar över varandras territorium. Syftet är att öka förtroendet mellan stater genom att man är öppen med truppförflyttningar och upprustning.

ANNONS

Extra Natomöte

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska, enligt AFP, under fredagen formellt informera övriga länder som ingår i Open skies om de amerikanska planerna på att dra sig ur om sex månader.

Natoländernas Natoambassadörer höll under dagen ett extra möte för att diskutera konsekvenserna av Trumps besked.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg säger efter mötet att Ryssland infört begränsningar för andra länder som omfattas av avtalet och att det bästa sättet att behålla fördelarna med avtalet är att Ryssland återgår till att följa det.

"Vi strävar fortfarande efter att ha en konstruktiv relation med Ryssland, när Rysslands handlingar gör det möjligt", skriver Natochefen i ett uttalande enligt nyhetsbyrån NTB.

Stoltenberg tillägger att Nato stöder vapenkontroll, nedrustning och icke-spridning av kärnvapen, men att medlemsländerna är överens om att de som omfattas av Open skies-avtalet måste uppfylla sina åtaganden till fullo.

"Förtroende och säkerhet"

Sverige är ett av 34 länder som skrivit på Open skies. Utrikesminister Ann Linde vill på fredagen inte ytterligare kommentera Trumps besked, utan hänvisade till sin tweet från i torsdags kväll. I den beklagade Linde USA:s avsikter och uppgav att Open skies-avtalet har en viktig roll för att bygga förtroende och säkerhet i Europa.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark påpekar att det inte är första gången Trump äventyrar internationella avtal.

ANNONS

– Det är i grunden djupt allvarligt, för världen mår bra av en regelbaserad ordning genom överenskommelser och avtal, säger han.

Wallmark understryker att Open skies och liknande internationella avtal är ett "säkerhetsnät" för mindre länder som Sverige.

"Tillit på upphällning"

Wallmark är också bekymrad över att europeiska länder har allt svårare att få USA att lyssna på dem. Han understryker att det finns en stor styrka i att USA och Europa kan göra saker tillsammans.

– Det fanns ett nät av tillit mellan Vita huset och de europeiska ledarna. Det där verkar vara på upphällningen och det är väldigt beklagligt, säger Wallmark.

Risken finns att Ryssland anser att Open skies blir meningslöst och drar sig ur. Det skulle påverka Sveriges möjligheter att få militär information från Ryssland.

– Kan inte vi följa rysk upprustning och trupprörelser så är det till nackdel för oss i norra Europa, säger Wallmark.

Ryssland uppger, enligt AFP, att man har för avsikt att följa avtalet så länge det är i kraft.

"Faller sönder"

Robert Dalsjö, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, anser att den politiska effekten av Trumps besked är större än den militära. Open skies kan bli ytterligare en sten som faller bort ur det europeiska säkerhetsbygget, påpekar han.

ANNONS

År 2007 lämnade Ryssland avtalet om konventionella styrkor i Europa, det så kallade CFE-avtalet.

– Det var ett fullständigt grundläggande avtal som reglerar militära styrketal i Europa, säger Dalsjö.

Förra året drog sig både USA och Ryssland ur INF-avtalet om att förbjuda landbaserade medeldistansrobotar.

– Det regelverk som man kom överens om efter Berlinmurens fall och som vi trodde skulle garantera fred i vår tid i Europa faller sönder, säger Dalsjö.

Peter Wallberg/TT

Fördraget Open skies är ett samarbetsavtal där de anslutna länderna har gått med på att öppna sina luftrum för varandras flygfotospaning och övervakning.

Avtalet har funnits sedan 1992 och var först bara öppet för Natoländer och länder i före detta Warszawapakten. Det öppnades 2002 för alla medlemsländer i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

I dag är 35 länder anslutna till fördraget, däribland Sverige.

Ett viktigt syfte med samarbetet är att deltagande länder ska kunna kontrollera att inget land bryter mot exempelvis ingångna nedrustningsavtal.

ANNONS