Tjeckiens premiärminister Andrej Babis bedöms ha lett landets största bolagskoncern, som tagit emot stora bidrag, samtidigt som han lett landet. Många bolag skrevs över på hans fru (till vänster) för att reglerna skulle följas. Arkivbild.
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis bedöms ha lett landets största bolagskoncern, som tagit emot stora bidrag, samtidigt som han lett landet. Många bolag skrevs över på hans fru (till vänster) för att reglerna skulle följas. Arkivbild. Bild: Michaela Rihova/CTK via AP/TT

Tjeckiens ledare fälls – med mångmiljonkrav

Tjeckiens premiärminister anses ha en intressekonflikt och hans bolagskoncern – som är en av landets största – kommer att krävas på utbetalade bidrag värda mångmiljonbelopp, enligt läckta utdrag ur EU-kommissionens granskningsrapport.

ANNONS

När miljardären Babis tillträdde som premiärminister 2017 skrev han över ägarskapet i jättekoncernen Agrofert på sina familjemedlemmar och två stiftelser. Men det bedöms inte vara tillräckligt, enligt den rapport med EU-kommissionens slutsatser som tjeckiska medier tagit del av.

"Andrej Babis är i det yttersta fortfarande ägare av Agrofert och, sedan februari 2017, också de två stiftelser som har direkt kontroll och direkta ekonomiska intressen i bolagets framgångar", lyder kommissionens slutsats enligt de tjeckiska medierna.

Fjärde rikast

Enligt de läckta dokumenten ställs koncernen inför krav att betala tillbaka motsvarande drygt 185 miljoner kronor i EU- och statliga bidrag.

Premiärministern är Tjeckiens fjärde rikaste person och hans privata tillgångar beräknas till ungefär 33 miljarder kronor, enligt tidskriften Forbes. De utgörs till stor del av företagen inom Agrofert.

ANNONS

Tjeckiens regering har inte kommenterat dessa uppgifter, men premiärminister Babis sade i måndags att man inte kommer att lägga någon vikt vid EU-kommissionens rapport om den inte stämmer överens med den tjeckiska regeringens syn på saken.

Enorma protester

Det var när EU bestämde att varje medlemsland skulle registrera verkliga huvudmän i alla företag, i syfte att komma åt penningtvätt, som frågor väcktes kring Babis roll i Agroferts verksamheter. Han listades som verklig huvudman i 37 av företagen och hans fru i 28.

Utredningen har under året lett till protester med hundratusentals deltagare mot premiärministern och hans minoritetsregering.

Protester mot Babis och hans regering i Prag den 16 november.
Protester mot Babis och hans regering i Prag den 16 november. Bild: Petr David Josek/AP/TT
ANNONS