Människor sträcker upp sina vitmålade händer i Barcelona, under en demonstration med krav på dialog mellan de djupt splittrade parterna efter självständighetsomröstningen i Katalonien.
Människor sträcker upp sina vitmålade händer i Barcelona, under en demonstration med krav på dialog mellan de djupt splittrade parterna efter självständighetsomröstningen i Katalonien.

Tiotusentals demonstrerar i splittrat Spanien

Tusentals människor – många klädda i vitt – har samlats i Madrid och Barcelona, med krav på dialog mellan den spanska centralregeringen och självständighetsivrare i Katalonien. Samtidigt demonstrerar tiotusentals människor för ett fortsatt enat Spanien.

ANNONS
|

Rörelsen bakom demonstrationen, som kallar sig "Ska vi prata?", har manat människor att klä sig vitt och inte ta med några flaggor, varken spanska eller katalanska. Vissa av demonstranterna bar plakat med kritik mot att de politiska ledarna inte hittar en diplomatisk lösning på dödläget.

- Det här skapar social splittring i Katalonien och det här måste lösas via dialog, och inte en ensidig lösning, säger José Manuel Carcia i Barcelona till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Spanska flaggor

Desto fler flaggor – spanska – syntes i en demonstration i Madrid mot självständighet för Katalonien. Enligt regeringen deltog 50000 människor i den "patriotiska" marschen.

- Jag har kommit hit för att jag känner mig väldigt spansk och för att det som hänt gör mig väldigt ledsen, säger en av deltagarna, 47-åriga Rosa Borras till nyhetsbyrån Reuters.

Sprickan mellan myndigheterna i Barcelona och Madrid har djupnat, efter förra helgens folkomröstning om självständighet för Katalonien. Centralregeringen har satt ekonomisk press på regionen medan storföretag meddelat att de ska flytta sina huvudkontor från Katalonien.

Men under helgen syntes vissa små tecken på en något försonligare ton mellan parterna, efter att centralregeringens representant i Katalonien bett om ursäkt för polisvåldet under folkomröstningen.

Överväger "vapenvila"

Regionministern Santi Vila, som är nära allierad med den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont, säger att separatisterna är redo att överväga en "vapenvila" med myndigheterna i Madrid, rapporterar AFP.

- Det måste finnas ett engagemang för dialog, sade självständighetsaktivisten Jordi Cuixart till katalansk radio under lördagen.

ANNONS

På tisdag klockan 18 ska regionpresidenten Carles Puigdemont uttala sig i parlamentet om "den nuvarande politiska situationen", vilket skulle kunna vara ett tillfälle att utropa självständighet.

- Regeringen kommer säkerställa att en självständighetsförklaring inte kommer att leda någonstans, säger den Spaniens premiärminister Mariano Rajoy till tidningen El País.

TT
Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat.

Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

ANNONS