Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är bland dem som uttalat sig om det svenska Nato-beskedet.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är bland dem som uttalat sig om det svenska Nato-beskedet. Bild: TT /

Så reagerar omvärlden på svenska Nato-beskedet

Socialdemokraternas Nato-besked tog Sverige med storm under söndagen, och har även varit föremål för intresse i världspressen.

ANNONS
|

I en analys av brittiska BBC kallar man Nato-beskedet för ”ett monumentalt beslut”. att många i Sverige ”redan sörjer att man förlorar den nationella identiteten som ett neutralt, fredligt land som står utanför stora, globala konflikter”.

Tyska Süddeutsche Zeitungs brysselkorrespondent Matthias Kolb skriver i en kommentar att de skandinaviska länderna kommer att vara en ”militär, politisk och strategisk tillgång för Nato” och menar att andra länder kan lära sig mycket av nordeuropéernas framtidsvisioner.

Brittiska The Guardian rapporterar om beskedet som ett ”historiskt skifte” som kommer att ”rita om Europas säkerhetskarta”.

Ryska diplomaten: ”Borde inte ha några illusioner”

Rysslands biträdande utrikesminister Sergei Ryabkov uttalade sig på måndagsmorgonen om Nato-beskedet, enligt den ryska tidningen Izvestia.

ANNONS

"Detta är ännu ett allvarligt misstag med långtgående konsekvenser. Men vad ska man göra, sådan är nivån på dem som fattar de relevanta besluten i respektive land”, sa den högt uppsatta diplomaten.

Han fortsatte med en varning:

"De borde inte ha några illusioner om att vi helt enkelt kommer att stå ut med det här”.

Även Rysslands vice utrikesminister Alexander Grushko har uttalat sig om att ett finskt och svenskt NATO-medlemskap är ett misstag som kommer att få långtgående konsekvenser, vilket den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar enligt Reuters.

– Den globala situationen kommer att förändras radikalt efter Sveriges beslut att bli en del av Nato, säger Grushko.

Turkiets president uttrycker missnöje

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har tidigare sagt i turkisk tv att han inte vill se att Sverige och Finland går med i Nato. En av anledningarna har varit påståendet att de nordiska länderna ”ger fristad” åt terroristgrupper, bland annat den terroriststämplade gruppen PKK (Kurdiska arbetarpartiet).

Trots det menar alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg att Turkiet inte kommer att stoppa ett svenskt inträde i Nato.

Flera tyska ministrar har visat ett entusiastiskt stöd för att Finland och Sverige skulle gå med i militäralliansen. På söndagen uttalade sig Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock till tyska reportrar enligt tidningen Politico:

ANNONS

– Sverige och Finland är inte bara våra vänner och partners utan redan sedan länge medlemmar av vår europeiska familj, sa utrikesministern Annalena Baerbock och fortsatte:

– Natos dörrar står öppna för dem, och om de bestämmer sig för att gå igenom den här dörren, då kommer vi att välkomna dem med öppna armar.

Enligt den turkiska nyhetssidan Daily Sabah är Turkiet villiga att förhandla med Sverige och Finland om ett medlemskap i Nato, om de går med på att ”sätta ner foten mot inhemsk terrorism” och ”avslutar sitt stöd till PKK (Kurdiska arbetarpartiet)”.

LÄS MER:Klart: Sverige ansöker om Natomedlemskap

LÄS MER:S ger besked: vill att Sverige ansöker om Natomedlemskap

ANNONS