20 000 människor i Tel Aviv gick ut på gatorna i protest mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som misstänks för korruption.
20 000 människor i Tel Aviv gick ut på gatorna i protest mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som misstänks för korruption.

Netanyahu backar efter protester

Efter stora protester backar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om ett omdiskuterat lagförslag. Enligt hans kritiker var lagen skriven för att skydda honom från de pågående korruptionsutredningarna mot honom.

ANNONS
|

I Tel Aviv gav sig runt 20000 människor ut på gatorna på lördagskvällen för att kräva regeringens avgång. Även i andra städer protesterade människor mot Netanyahu.

- Jag tror man ska se demonstrationerna i ljuset av att den här regeringen anses vara en av de mest korrupta i Israels historia, säger Israelexperten Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

"Riggat för Netanyahu"

Ilskan riktade sig mot ett nytt lagförslag, som skulle styra vad polisen ska få offentliggöra när de genomfört en utredning. Förslaget kom samtidigt som premiärminister Benjamin Netanyahu utreds för misstänkta korruptionsbrott i två olika fall.

ANNONS

Netanyahu nekar till alla anklagelser och säger att han är utsatt för en politisk kampanj, medan kritiker anser att lagförslaget varit ett uppenbart försök att skydda Netanyahu och mörka hans förehavanden.

Men efter protesterna har premiärminister Benjamin Netanyahu bett att det omdiskuterade lagförslaget ska skrivas om, så att den inte ska gälla för de pågående utredningarna mot honom, rapporterar tidningen Haaretz.

"Tyvärr har debatten om lagen förvandlats till ett politiskt vapen mot en vald regering", skriver premiärministern på Facebook.

"Israel hotet"

Men det finns även en bredare kritik mot högerregeringen, från bland annat frivilligorganisationer och journalister, som anser att regeringen försöker inskränka yttrandefriheten och det civila samhällets möjligheter att verka fritt.

En av kritikerna är landets tidigare premiärminister Ehud Barak, som även jobbade som försvarsminister under Netanyahu. I en debattartikel i The New York Times varnar han för att landets framtid, identitet och säkerhet "allvarligt hotas av nyckerna och illusionerna från den ultranationalistiska regeringen under Benjamin Netanyahu".

- Det är uppenbart att den sittande regeringen försöker inskränka vissa grundläggande demokratiska rättigheter och skyldigheter. Man försöker inskränka yttrandefriheten och går i det här fallet in och försöker skydda enskilda politiker mot rättsväsendet. Det är ett försöker att förändra saker som på djupet berör den israeliska demokratin, och som inte är kopplat till Israel-Palestina-konflikten, säger Isabell Schierenbeck.

ANNONS

Partikollega förhörd av polis

Morgonen efter demonstrationen drabbades Netanyahus regering av ytterligare ett bakslag, då det blev känt att israelisk polis förhört en av den omstridda lagens initiativtagare i en annan misstänkt korruptionshärva. Premiärministerns partikamrat och nära medarbetare David Bitan anklagas för att ha tagit emot mutor under sin tid som borgmästare i staden Rishon LeZion.

Företrädare för regeringen hävdar dock att tidpunkten för förhöret tyder på en komplott, i syfte att stoppa lagförslaget.

- Det finns en hel armé, som inkluderar det politiska systemet och medierna, som försöker avsätta premiärminister Benjamin Netanyahu, säger partikollegan och författaren till lagförslaget, David Amsalem, till The Times of Israel.

TT
Fakta: Utredningarna mot Netanyahu

Premiärminister Benjamin Netanyahu – ofta kallad "Bibi" – är misstänkt för korruption i två olika utredningar:

Den ena, kallad "fall 1000", handlar om gåvor för tiotusentals dollar som Netanyahu och hans familj anklagas för att ha tagit emot i utbyte mot tjänster från förmögna vänner och affärsmän, däribland Hollywoodproducenten Arnon Milchan. Gåvorna ska ha omfattat exklusiv champagne, cigarrer och smycken.

I den andra utredningen, kallad "fall 2000", är Netanyahu misstänkt för att ha försökt göra upp med chefredaktören för en av landets största tidningar, Yediot Aharonot. I utbyte mot en mer positiv bevakning skulle premiärministern lägga krokben för en av tidningens huvudkonkurrenter, den Netanyahu-vänliga gratistidningen Israel Hayom.

I augusti blev det känt att Ari Harow, före detta stabschef hos Netanyahu, har gått med på att vittna mot sin förra chef i de båda målen, troligen för att själv få mildare straff.

Ytterligare en korruptionsutredning, kallad "fall 3000", gäller flera personer i premiärministerns närhet, men inte Netanyahu själv. Den handlar om misstänkta korruptionsbrott i samband med en uppmärksammad mångmiljardaffär med den tyska ubåtstillverkaren ThyssenKrupp. En av de misstänkta är Netanyahus kusin och personliga advokat David Shimron, som samtidigt som köpet genomfördes fungerade som advokat åt ThyssenKrupps israeliska agent.

Källor: The Guardian, Haaretz, The Times of Israel

ANNONS