Överlevande och ögonvittnen inspekterar förödelsen efter ett av gårdagens bombdåd i Mogadishu.
Överlevande och ögonvittnen inspekterar förödelsen efter ett av gårdagens bombdåd i Mogadishu.

Nästan 280 döda efter bombdådet i Mogadishu

Antalet döda efter lördagens bombdåd i Mogadishu stiger kraftigt. Minst 276 människor dödades och omkring 300 skadades när en lastbil med sprängmedel exploderade i den somaliska huvudstadens centrala delar, vilket kan göra attacken till den enskilt dödligaste hittills i sitt slag.

ANNONS
|

Enligt landets informationsminister Abdirahman Osman har dödstalet stigit till 276 men väntas fortfarande öka, skriver nyhetsbyrån AP. Dessutom är omkring 300 personer skadade.

Sjukvårdspersonal har fullt upp med att hjälpa de skadade i det dödligaste attentatet hittills i Somalia, enligt nyhetsbyrån AP. Många överlevande har så svåra brännskador att de inte går att identifiera.

- Sjukhuset är överhopat med både döda och skadade. Vi har också tagit emot människor som fått armar och ben avslitna av bomben. Det är verkligen fasansfullt, värre än allt jag sett tidigare, säger läkaren Mohamed Yusuf, som är chef för Medinasjukhuset i Mogadishu.

ANNONS

"Har förlorat allt"

Fyrabarnsmamman Zainab Sharif sitter utanför sjukhuset och gråter. Hennes make befann sig på attentatsplatsen då sprängladdningen detonerade, och dog några timmar senare, trots försöken att rädda hans liv.

- Det finns inget jag kan säga. Vi har förlorat allt, säger hon till AP.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter dådet, medan människor söker efter anhöriga i rasmassorna. Presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed har utlyst tre dagars landssorg efter attacken, som föregick ytterligare en explosion i stadsdelen Medina.

- Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem, säger premiärminister Hassan Ali Khaire.

al-Shabaab pekas ut

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndigheterna lägger skulden på den terrorstämplade islamistgruppen al-Shabaab, som tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu.

Dödssiffran skrevs under morgonen upp dramatiskt, från rapporter om ett tjugotal döda till nästan 280. Presidenten sällar sig till de tusentals människor som bidragit genom att donera blod.

ANNONS

- Jag uppmanar alla somalier att anmäla sig frivilliga att donera, säger han.

Även USA, som under året har ökat sina militära insatser mot al-Shabaab i Somalia, fördömer attacken.

Michael Keating, FN:s särskilde sändebud för Somalia, kallar bombdådet för "motbjudande".

"Jag är chockad och bestört av antalet liv som förlorats i bombningarna och av skalan på förstörelsen de orsakat", säger Keating enligt ett uttalande.

TT
Fakta: Somalia

Inbördeskriget i Somalia inleddes 1991 när diktatorn Siad Barre störtades. Landet kastades in i klankrig och kaos, med två utbrytarrepubliker i norr i form av Puntland och Somaliland.

I två decennier gjordes otaliga misslyckade försök att bilda regering i landet. Sedan 2012 har dock Somalia haft en regering som har fått stöd internationellt, både ekonomiskt och militärt. Men landets styre har varit instabilt.

Den terrorstämplade jihadiströrelsen al-Shabaab har pressats tillbaka från delar av landet, men utgör fortfarande ett stort hot och utför med jämna mellanrum terrordåd.

Källor: Landguiden, Foreign Policy, BBC med flera

ANNONS