Sverige och utrikesminister Ann Linde (S) tar över som ordförande i OSSE. Arkivbild.
Sverige och utrikesminister Ann Linde (S) tar över som ordförande i OSSE. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Linde vill locka USA åter till Open skies

Utrikesminister Ann Linde (S) säger sig ha massor av idéer för hur Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) ska stärka demokratin. Och hon hoppas kunna övertyga USA att återansluta till Open skies-avtalet.

ANNONS

– Donald Trump lämnade det och nu har Ryssland sagt att de tänker göra det. Jag ska försöka få Joe Biden att gå tillbaka och att Ryssland inte lämnar, säger Ann Linde till TT efter ceremonin i Wien där Sverige och Linde tog över som ordförande i OSSE.

Open Skies-avtalet har ett 30-tal länder som medlemmar och gör det möjligt för de anslutna länderna att genomföra militära observationsflygningar över varandras territorium. Tanken bakom är att det ska bidra till avspänning, fred och säkerhet genom att länderna ska kunna se vad andra gör militärt. Att USA lämnade vid årsskiftet ses som ett stort problem.

ANNONS

Säkerhet, fred och avspänning är också kärnuppgifter för OSSE, som grundades 1975 och som Sverige anser har en roll att fylla också idag.

Göra skillnad

– OSSE kan göra verklig skillnad på fältet, hävdade Ann Linde på en digital pressträff.

Hon räknade upp flera aktuella, en del redan långdragna konflikter som hon ser som extra angelägna att försöka lösa.

Det handlar om Belarus, Nagorno-Karabakh, Georgien och Ukraina, enligt Linde.

Men ett av hennes första planerade besök handlar om Transnistrien, ett område på gränsen till Moldavien i Ukraina, som utropade sig självständigt 1990, var plats för ett inbördeskrig 1992 och som inte erkänts av något annat land. De stöds av Ryssland som är en part i en frusen konflikt med Moldavien.

– Det finns ett litet hopp där, man har börjat komma fram till hur en lösning skulle kunna se ut.

Hon tror också att OSSE kan göra mer i Nagorno-Karabakh när det gäller att övervaka fredsavtal och medverka till sådant som fångutbyten.

OSSE tillkom för att mildra den militära spänningen mellan Öst- och Västeuropa och för att förebygga krig mellan de europeiska staterna. Organisationen jobbar med allt från att observera val och demokratiutveckling till att förebygga konflikter och hantera kriser. Medlemsstaterna är 57 till antalet och omfattar länder i Europa, Centralasien och Nordamerika.

ANNONS

Beslut tas med konsensus, alla måste vara överens. Varje medlemsstat kan lägga in veto och stoppa beslut. Linde själv har beskrivit det som den största svårigheten för OSSE när det gäller att agera.

Många uppslag

På en pressfråga om vad OSSE kan göra för att stärka det demokratiska arbetet, och rättsstatliga principer i länder och medlemsstater som Polen, Ungern och USA svarade Linde:

– Vi arbetar med konsensus men vi ska stödja och arbeta för demokrati på alla nivåer, i möten och uppdrag. Jag har massor av idéer om hur vi ska ska lyfta fram och stödja demokrati.

En viktig prioritering för Sverige under året som ordförande är att verka för jämställdhet. Det ska genomsyra organisationen och dess arbete i alla aspekter. Ett exempel är att ställa krav på att involvera kvinnor när segdragna konflikter ska lösas, vilket ofta inte sker.

– Det är mycket viktigt att man tar in kvinnor i, till exempel, i fredsprocesser. Då blir de mer hållbara. Det finns forskning på det så det är inget jag har tagit ur luften, säger Ann Linde.

Linde underströk också att hon vill arbeta för pressfrihet.

Lars Larsson/TT

Fakta: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa

Sverige tog den 1 januari över ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) under 2021.

Organisationen grundades 1975 som Europeiska säkerhets- och samarbetskonferensen (ESK) men bytte 1995 namn till OSSE. Det är världens största regionala säkerhetsorganisation med 57 deltagande stater i Europa, Centralasien och Nordamerika.

Kärnan i OSSE är säkerhetsfrågor i vid bemärkelse samt de mänskliga rättigheterna. Organisationens uppdrag är att stärka förtroende och samarbete mellan deltagarstaterna i syfte att förebygga konflikter men också att verka för konfliktlösning i de fall då kriser uppstått.

Beslutsfattandet inom OSSE bygger på principen om konsensus.

Källa: OSSE

ANNONS