Trenden med att hanarna gör saker som får dem dödade på olika dråpliga sätt är genomgående på olika fyndplatser. Foto: Björn Larsson Rosvall
Trenden med att hanarna gör saker som får dem dödade på olika dråpliga sätt är genomgående på olika fyndplatser. Foto: Björn Larsson Rosvall

Korkade killmammutar dog i förtid

Majoriteten av mammutfynden i Sibirien är från hanar. Enligt svenska forskare tyder det på att hanarna oftare dog på platser där deras ben kunde bli bevarade. – Det är vanligt att hanarna har dött genom olyckor och annat som tyder på risktagande, säger Love Dalén, professor vid Naturhistoriska riksmuseet.

ANNONS
|

Forskarna från Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet förväntade sig en jämn könsfördelning bland mammutfynden. Men upptäckte att sju av tio benrester i Sibirien var från hanar.

– De allra flesta bensom bli kvar försvinner ju genom vind, väder och frost. Teorin vi lägger fram är att det är vanligare att hanarna dog på ett sådant sätt att de blev begravda, säger Love Dalén.

Forskningsstudienpublicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Forskarnautesluter att förklaring skulle ligga i att det föddes fler hanar än honor, eller att könen hade en skillnad i benstruktur som gjorde dem olika känsliga för nedbrytning och söndervittring.

ANNONS

Drev runt i "ungkarlsgrupper"

Precis som dagens elefanter lämnade mammuthanarna sin flock när de blev könsmogna. De levde då antingen själva eller i så kallade ungkarlsgrupper –små lösa grupperingar med andra hanar.

Honorna levde i sin tur kvar i flocken, som leddes av en klok gammal mammuthona.

– Hanarna hade förmodligen inte tillgång till den gemensamma klokskapen som fanns bland de äldre honorna.

Dog när de badade i varma källor

Fynden som forskarna har studerat är gjorda över hela Sibirien. Trenden med att hanarna gör saker som får dem dödade på olika dråpliga sätt är genomgående på olika fyndplatser.

En känd fyndplats i South Dakota, USA, är en varm källa som med tiden fyllts igen med jord.

– Där har fjorton hela mammutskelett hittats. Tretton av dem var hanar och bara en var hona. Det verkar som det i princip bara vara hanarna som var så korkade att de ville bada i den väldigt varma källan.

Lönarsig att ta stora risker

Enligt professor Love Dalén är det en central del hos många djur att hanarna förväntas vara mer risktagande. Framförallt bland arter där bara ett fåtal av hanarna är de som parar sig med flockens honor.

– Det är vanligt bland alla möjliga djur.Även bland älgar, tjädrar och många andra djurförväntas hanar vara mer riskbenägna. Det lönar sig för demnär de kämpar om honornas gunst.

ANNONS

Däremot finns det inget som tyder på att dagens elefanthanar dörlika oftaoch dumdristigt som dåtidens mammuthanar.

–I Afrika finns det inte lika många naturliga fällor. Sibirien var ju även på mammutarnas tid fullt av pyttesmå sjöar och träskmarker som lär ha utsatt mammuten för större faror.

ANNONS