Civila flyr från IS-fästet al-Raqqa i samband med striderna om staden.
Civila flyr från IS-fästet al-Raqqa i samband med striderna om staden.

IS-stridande ska evakueras från al-Raqqa

Terrorgruppen IS pressas allt hårdare, även i krigets Syrien. I dess självutnämnda huvudstad al-Raqqa har över 100 IS-anhängare kapitulerat. En överenskommelse har också slutits om att IS-stridande ska få lämna staden.

ANNONS
|

- Striderna fortsätter i al-Raqqa. Daesh (Islamiska staten) står på randen till att krossas. I dag eller i morgon kan staden vara befriad, säger Nouri Mahmoud, talesperson för den kurdiska YPG-gerillan, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, har en uppgörelse nåtts om att syriska IS-anhängare och deras familjer ska bussas ut från staden.

Uppgifterna bekräftas av den USA-ledda alliansen som strider mot IS i Syrien, som uppger att ett hundratal IS-anhängare kapitulerat under de senaste dagarnas strider i al-Raqqa.

ANNONS

Utlänningar kvar

Enligt SOHR finns fortfarande upp till 150 utländska IS-anhängare i staden. Först sades att dessa inte skulle få ingå i överenskommelsen om evakuering, men sedan kom nya bud:

- Utländska stridande är också inkluderade i uppgörelsen, säger den lokale beslutsfattaren Omar Alloush enligt AFP.

Men den USA-ledda alliansen mot IS håller fast vid att bara syriska IS-krigare ska få lämna, men inte utländska. Det är oklart vem som får sista ordet i frågan.

Enligt Omar Alloush finns totalt sett uppemot 500 IS-stridande kvar i staden och de håller också cirka 400 kvinnor och barn som mänskliga sköldar.

Svåra strider väntar innan slaget om staden är vunnet, varnar den USA-ledda alliansen.

"Vi väntar oss fortfarande svåra strider de kommande dagarna och kommer inte att ange någon tidpunkt för när vi tror att IS kommer att vara helt besegrade i al-Raqqa", skriver översten Ryan Dillon i ett mejl till Reuters.

Intog stad

I tre år har al-Raqqa varit det självutropade kalifatets "huvudstad" i Syrien. Offensiven mot staden inleddes i juni i år.

ANNONS

Samtidigt rapporterar statliga syriska medier att regeringsstyrkor och deras allierade intagit den tidigare IS-kontrollerade staden al-Mayadin i östra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

al-Mayadin var, liksom al-Raqqa, ett av terrorgruppens sista fästen i landet.

Den syriska regimen kräver också ett "omedelbart och ovillkorligt tillbakadragande" av de turkiska trupper som i torsdags kväll skickades in i Idlib-provinsen. Enligt Ankara gjordes det för att genomdriva avtalet med Ryssland och Iran om att upprätta så kallade säkra zoner i området men Damaskus säger att det handlar om en "turkisk aggression".

TT

Fakta: Bakgrunden till kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

ANNONS