Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.
Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Hopp – men brått – om brexit

"Tillräckliga framsteg" i brexitförhandlingarna är fortfarande möjliga för att snart kunna dra igång framtidsdiskussioner, varslar parterna om efter nya samtal i Bryssel. Men Storbritannien måste leverera tydligare besked inom tio dagar.

ANNONS
|

Efter att ha träffat diverse kollegor och även suttit ned för ett specialmöte med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i Bryssel på fredagen ger brittiska premiärministern Theresa May en optimistisk bild av läget.

- Det finns fortfarande frågor som behöver lösas på de olika områdena, men atmosfären har varit väldigt bra, med en genuin känsla av att vi vill gå framåt tillsammans, säger May.

- Vi har gjort framsteg genom förhandlingarna på alla områden. Vad gäller gränsen mellan Nordirland och Irland så fortsätter vi att samtala med den irländska regeringen. Vi har samma önskan: vi vill att folk och handel kan fortsätta över den gränsen som nu och att vi inte skapar några hinder, säger premiärministern.

ANNONS

"En stor utmaning"

Vad gäller den ekonomiska uppgörelsen upprepar May att hon redan i sitt tal i Florens i september lade ut sin linje.

- Jag har sagt att vi kommer att hedra våra åtaganden och det är vad vi har pratat om, säger premiärministern.

Donald Tusk försöker också andas optimism – men varslar samtidigt om att tiden är knapp.

"Att nå 'tillräckliga framsteg' i brexit-förhandlingarna till EU-toppmötet i december är möjligt. Men fortfarande en stor utmaning", twittrar Tusk efter sitt möte med May.

Avgörande middag

EU:s stats- och regeringschefer måste enas om att "tillräckliga framsteg" nåtts för att kunna ge klartecken för att dra igång förhandlingar även om framtida handelsavtal, vilket Storbritannien länge velat se.

Helt avgörande blir nu vad May kan berätta när hon besöker Bryssel nästa gång, för en arbetsmiddag med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och chefsförhandlaren Michel Barnier den 4 december.

"Vi behöver se verkliga framsteg från Storbritannien inom tio dagar på alla områden, inklusive om Irland", skriver Tusk.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Förhandlingarna om brexit

Sedan Storbritannien den 29 mars i år formellt meddelat att man vill lämna EU i enlighet med Lissabonfördragets artikel 50 så har nu sex förhandlingsrundor hållits med EU om hur utträdet ska gå till.

Inledningsvis behöver parterna komma överens om den så kallade skilsmässodelen – bland annat om hur Storbritannien ska ersätta EU för framtida åtaganden som gjorts före utträdet samt vilka villkor som framöver ska gälla för de EU-medborgare som redan bor i Storbritannien och vice versa.

När EU:s stats- och regeringschefer bedömer att "tillräckliga framsteg" gjorts ska även förhandlingar inledas om framtida handelsavtal och övergångsregler.

Förhandlingsrunda sex hölls den 9–10 november. Några exakta datum för ytterligare diskussioner har ännu inte angivits.

ANNONS