Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal i februari i år.
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal i februari i år. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Hizbollah: Iran kan slå till mot Israel

Israel kan inte vara neutralt i ett krig mellan Iran och USA, säger Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Han varnar samtidigt Israel och i förlängningen USA, för vad som kan ske om ett krig skulle bryta ut. Iran är kapabelt att slå till mot Israel med stor kraft, säger ledaren i en intervju.

ANNONS

Intervjun i shiarörelsens tv-kanal al-Manar, kommer efter veckor av ökad spänning mellan USA och Iran, och tre dagar efter att USA infört sanktioner mot två libanesiska parlamentsledamöter som sägs ha kopplingar till Hizbollah.

-När amerikanerna förstår att kriget kan utsätta Israel för stor fara kommer de att omvärdera sina positioner, säger Nasrallah och lägger till att varken Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten har något intresse i att konflikten trappas upp.

-Vårt gemensamma ansvar i regionen är att arbeta för att förhindra ett amerikanskt krig mot Iran.

Representanthuset i USA röstade på fredagen igenom ett förslag som kan begränsa president Donald Trumps möjligheter att angripa Iran militärt, om det inte sker i självförsvarssyfte.

ANNONS

Hizbollah, som stödjs av Iran, har varit en viktig allierad till den syriska regimen under det långa inbördeskriget i landet, men enligt Nasrallah har Hizbollah nu minskat sin närvaro i Syrien.

-Den syriska armén har återhämtat sig och har inte längre behov av oss, påstår han i intervjun.

USA och Storbritannien klassar Hizbollah som en terroristorganisation. EU har dock bara terrorstämplat gruppens militära gren, som kan vara svår att skilja från huvudorganisationen.

ANNONS