Människor utanför en tågstation i Peking.
Människor utanför en tågstation i Peking. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Första dödsfall av viruset i Europa

Europa har fått sitt första dödsfall i det nya coronaviruset. En 80-årig man i Frankrike som varit i karantän en längre tid har avlidit. Han är det första dödsfallet utanför Asien. I Kina fortsätter kampen för att stoppa spridningen. Nu ska använda sedlar rengöras och isoleras, uppger landets centralbank.

ANNONS

Spridningen av viruset fortsätter och smittan har skördat över 1 500 människors liv. Viruset har nu fått sitt första dödsfall utanför Asien där en person avlidit i Frankrike, meddelar hälsominister Agnès Buzyn. Enligt BBC rör det sig om en 80-årig man från Hubei, den värst drabbade kinesiska provinsen, som suttit i karantän på ett sjukhus Frankrike sedan i slutet av januari.

Dödsfallet är det första i Europa och det fjärde utanför Fastlandskina. Filippinerna, Hongkong och Japan har tidigare haft varsitt dödsfall.

I Kina uppmanas människor som återvänder till Peking efter ledigheten i samband med det kinesiska nyåret att stanna hemma i två veckor, en i raden av åtgärder som landet vidtar för att stoppa spridningen av viruset.

ANNONS

Sedlar rengörs

På lördagen gav sig även den kinesiska centralbanken in i kampen mot viruset: sedlar ska desinficeras. Banken meddelade att man kommer ta in och desinficera använda sedlar och sedan hålla dem i förvar i sju till fjorton dagar. Hur länge sedlarna ska förvaras beror på hur allvarligt utbrottet av viruset är i regionen där de används.

Fan Yifei, vice ordförande för Kinas centralbank, säger att landets banker har uppmanats att tillhandahålla nya sedlar till medborgarna så fort det går. Centralbanken har utfärdat sedlar till ett värde av 4 miljarder yuan (motsvarande cirka 5,5 miljarder kronor) till Hubeiprovinsen.

Huruvida sedlar i karantän faktiskt kommer att ha någon effekt på smittspridningen är oklart då allt fler kineser slopar kontanter.

Antalet nya bekräftade fall har blivit färre och forskare i Kina förutspår att viruset når sin kulmen i slutet av månaden. Men Världshälsoorganisationen (WHO) är mer försiktig i sin prognos och säger att det är alldeles för tidigt att säga något om fortsättningen.

Majoriteten i Hubei

I Hubei har antalet smittade stigit med 2 420 nya fall det senaste dygnet, rapporterar hälsomyndigheten. Det betyder att över 66 000 människor har konstaterats bära på viruset, varav över 54 400 befinner sig i Hubei.

Flera länder har stoppat resenärer från Kina och flygbolag har ställt in flyg för att hålla smittan borta.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel kön på den döde i Frankrike.

Vårdpersonal behandlar smittade patienter på Ditansjukhuset i Peking.
Vårdpersonal behandlar smittade patienter på Ditansjukhuset i Peking. Bild: Zhang Yuwei/AP/TT
Ytor utanför en tågstation i Peking desinficeras.
Ytor utanför en tågstation i Peking desinficeras. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sar-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla i gång ekonomin.

Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO och Reuters

ANNONS