Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan inledde tisdagens fredsförhandlingar i Istanbul med att uppmana till ett ”slut på tragedin” som är konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan inledde tisdagens fredsförhandlingar i Istanbul med att uppmana till ett ”slut på tragedin” som är konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Efter tisdagens fredsförhandlingar – Ryssland minskar militär aktivitet

Ryssland kommer att ”drastiskt minska” sin militära aktivitet vid Kiev och Tjernihiv. Ett beslut som landets vice försvarsminister Alexander Fomin gav efter tisdagens fredsförhandlingar, enligt BBC.

ANNONS
|

Tisdagens fredsförhandlingar hölls bakom stängda dörrar i Dolmabahcepalatset i Istanbul, med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som värd för mötet som började vid 09.30-tiden, svensk tid.

På eftermiddagen började representanter från både ukrainskt och ryskt håll uttala sig om vad som hade sagts och beslutats under det tre timmar långa mötet i Istanbul.

– Vi tar två steg för att de-eskalera konflikten, säger Vladimir Medinsky som lett den ryska delegationen under fredssamtalen, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det viktigaste beskedet som följde initialt var att Ryssland planerar att ”drastiskt minska” sin militära aktivitet vid de ukrainska städerna Kiev och Tjernihiv. Detta enligt landets vice försvarsminister Alexander Fomin, som satt med under förhandlingarna och menar att överenskommelsen görs för att ”skapa ömsesidigt förtroende” mellan parterna.

ANNONS

Ukrainska fredsförhandlarna uppgav att det har varit tillräckliga framsteg under dagens förhandlingar i Turkiet för att ett möte mellan Putin och Zelenskyj ska kunna äga rum, enligt Reuters.

Tydliga ukrainska krav

Ukraina har gjort sina krav tydliga: fred, så fort som möjligt. Men inte på bekostnad av ukrainska landområden eller suveränitet.

– Vi handlar inte med människor, mark eller suveränitet, sade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

– Humanitära frågor är ett minimum. Det maximala utslaget vore att nå en överenskommelse om vapenvila, sade han på ukrainsk tv inför fredssamtalen, enligt BBC.

Villiga att inte gå med i Nato

Reuters skriver vidare att Ukraina föreslagit en neutral status gentemot Nato i utbyte för säkerhetsgarantier. Man är villig att avstå från att ingå i militära allianser eller agera värd åt militärbaser.

I förslaget ingår också en 15-årig samrådsperiod gällande annekterade Krim som skulle träda i kraft vid en permanent vapenvila.

ANNONS