Besöksförbud gäller på Kalnes.
Besöksförbud gäller på Kalnes. Bild: Ulf Blomgren

Utreseförbud gäller för norsk vårdpersonal

Kalnes sykehus utanför Sarps­borg är försatt i grön beredskap, den lägsta nivån av tre. På fredag förmiddag vårdades tre personer med diagnos Covid-19, coronavirus, på sjukhuset. Norsk vårdpersonal har belagts med förbud att resa utomlands. Svenskar som arbetar i norsk vård är dock undantagna. De får pendla.

ANNONS
|

Detta uppger sjukhuset informationschef Bjørn Hødal när tidningen talar med honom på fredag förmiddag.

– Vi använder tiden till att frigöra kapacitet för att kunna ta emot ett stort antal patienter och gå igenom smittskyddsrutiner och rutiner för att ta emot smittade patienter, ­säger han.

Det handlar bland annat om ­rutiner för hur man isolerar corona-­sjuka patienter från andra och håller patienterna åtskilda.

Är ni oroliga att resurser som respiratorer och vårdplatser inte ska räcka till?

– Vården kommer att utsättas för stor press. Därför har den norska ­regeringen vidtagit stränga åtgärder för att hindra smittspridning. Vi hoppas att det ska göra att spridningen sker långsamt så att vi har möjlighet att ge god behandling, säger Bjørn Hødal och tänker bland annat på att Norge stänger alla skolor och förskolor och ger barn till föräldrar med nyckelfunktioner i samhället speciell tillsyn.

ANNONS

– Vi är tacksamma för att regeringen vidtar de här åtgärderna, säger han.

Norsk vårdpersonal får inte heller resa utomlands. Förbudet gäller dock inte de svenskar som arbetar inom norsk sjukvård, det finns många bland annat på Kalnes. De får fortsätta att pendla. Skälet till förbudet att resa utomlands är att man så långt som möjligt vill hindra att sjukvårdens personal smittas. De behövs ju för att vårda andra som är sjuka.

– Kapacitetsfrågan handlar ju inte bara om sängar, rum och utrustning utan också mycket om personal, påpekar Bjørn Hødal.

För ni några samtal med Sverige om att hjälpas åt att ta hand om patienter med coronavirus?

– Vi har ju vårt blåljusavtal med Sverige, men för ögonblicket förs ingen dialog om något speciellt samarbete i den här situationen.

Jag tror att Sverige och Norge kommer att befinna sig i samma situation och att varje land tar hand om sina patienter.

Kalnes införde under torsdagen besöksförbud så länge corona­utbrottet varar. Endast patienter som är i behov av ledsagare får ha anhöriga med sig på sjukhuset. Sedan i onsdags ställs också kontrollfrågor till alla som kommer till sjukhusets huvudentré och vid akutmottagningen genomförs en extra kontroll av patienter på ­utsidan av mottagningen.

ANNONS
ANNONS