Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör.
Gunilla Håkansson, chefredaktör.

Utred gärna, men mörka inte reservlistorna!

Det låter fint när Uddevalla och Tanums kommun vill utreda och utvärdera och utreda pandemihanteringen. Men varför hemlighåller man fortfarande reservlistorna? Då är kommunerna ändå inte så intresserade av öppenhet som de påstår, menar chefredaktören Gunilla Håkansson.

Hur vinner man som politiker invånarnas förtroende? Det finns ju lite olika taktik där - populister brukar lova runt men hålla tunt och försöka mörka så mycket som möjligt runt sig själva som de tror skulle kunna uppröra väljarna . Ett mer långsiktigt sätt att öka förtroendet torde vara att vara öppen och transparent och att även erkänna misstag.

Det tycks som om Tanums kommun på ett plan verkar välja den senare vägen och tycks vilja gå till botten med vad som hände under vaccinhanteringen, där vissa chefer fick vaccin trots att de inte ingick i någon riskgrupp.

Trots allt tal om öppenhet så mörkar kommunen fortfarande pandemiplanen

Ronny Larsson (S) har lämnat in en motion som klubbades igenom i kommunfullmäktige om att utreda just vaccinhanteringen, men kommunen har också beställt en utvärdering av pandemin från Kommunforskning i Väst­sverige, vilken ska redovisas i juni enligt kommunstyrelsens ordförande Liselotte Fröjd (M). Denna utredning ska omfatta hela hanteringen av pandemin, men också omfatta vaccinhanteringen.

Men trots allt tal om öppenhet så mörkar kommunen fortfarande pandemiplanen. Det går helt enkelt inte ihop - ska man vara öppen först i efterhand eller hur är tanken?

I Uddevalla håller sig politikerna mer ihärdigt till den andra vägen - att mörka listorna och vägra låta invånarna få insyn i en så demokratiskt viktigt fråga som vem som är prioriterad att få överblivna vaccindoser. Vi ska inte få veta nu - och helst inte senare heller. Uddevalla kommun har visserligen också beställt en utvärdering av kommunens arbete under pandemin, men vi vet inte om den är tänkt för enbart internt bruk, eller om den ska sprida ljus över vad som egentligen hände även för allmänheten.

Att hemligstämpla och mörka är också ett sätt att minska förtroendet för lokalpolitiker

Jag tror det är ett allvarligt feltänk, inte bara juridiskt, att inte låta allmänheten få del av det underlag som ligger till grund för vem som kan komma i fråga, oavsett om man kallar pandemiplan (Tanum) eller reservlista (Uddevalla) . Det är svårt att tänka sig att det finns laglig grund att hemlighålla ett sådant material och beslutet att inte släppa listorna är överklagat av Strömstads tidning respektive Bohusläningen.

Men att hemligstämpla och mörka är också ett sätt att minska förtroendet för lokalpolitiker. Och när många tappar förtroendet för politiker överlag, då riskerar röstdeltagandet att sjunka - och det är ett av de allvarligaste hoten mot demokratin, att människor till slut inte orkar bryr sig eller ens gå och rösta.

LÄS MER: Facket kritiska mot Tanums vaccinhantering

LÄS MER: Thunström (S) förvånad över Tanums beslut

LÄS MER: Kommunchef i affekt: ”Du är inne på farlig väg”