Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör.
Gunilla Håkansson, chefredaktör.

Utan pressfrihet - ingen demokrati

Varför är pressfrihet viktigt? Det tittar chefredaktören Gunilla Håkansson närmare på, och konstaterar att det inte är politiker och tjänstemän som ska få avgöra vad som granskas - då faller demokratin.

I dag är det Pressfrihetens dag. Det är en dag vi fortfarande kan fira, även om Sverige tappat ytterligare en placering i pressfrihetsindex, från tredje plats i världen 2019 till fjärde 2020. Anledningen till att Sverige backar i listan på 180 stater beror främst på de hot och det hat som riktas mot svenska journalister det senaste året.

Och hur är det då med pressfriheten i Strömstad och Tanum? Strömstads Tidning har om och om igen bevisat att tidningen gör norra Bohuslän mer demokratiskt. Ett exempel är granskningen av vilka chefer som fått överblivet vaccin i Tanum. HR-chefen, som var en av dessa, uttryckte att hon inte förstod nyhetsvärdet i om hon fått vaccin eller inte. Och kommunchefen uttryckte sig hårt om granskningen och sa till vår reporter Arvid Brandström "Du är inne på en farlig väg!" när han ställde frågor. Men pressfrihet är just att tjänstemän och politiker inte får välja när de ska bli granskade. Bara så kan vi upprätthålla demokrati. Pressfrihet gör skillnad - våra journalister gör skillnad.

Utan Strömstads Tidning hade paret antagligen varit helt rättslösa

Ett annat exempel är samma Arvids Brandströms granskning av Tanums kommuns skrotning av ett rumänskt pars bil, som visade sig vara en del av ett systematiskt förfarande. Även i detta fall försökte kommunen vifta bort tidningen. Det var ett "rutinärende" och de var säkra på att de hade lagen på sin sida. Till slut pressades de att kalla in experthjälp och fick backa, be om ursäkt till paret samt ge dem ersättning. Utan Strömstads Tidning hade paret antagligen varit helt rättslösa. Att detta var en viktig granskning håller Föreningen grävande journalister med om - och nominerade Arvids serie till en "Guldspade", en utmärkelse som ges till särskilt viktiga grävjobb. Pressfrihet gör skillnad - våra journalister gör skillnad.

Men den här typen av granskningar hyllas inte bara - de väcker också ont blod hos antidemokratiska personer. Allt fler journalister utsätts för hot och hat i Sverige och tyvärr är Strömstads Tidning inget undantag. Men så länge vi har prenumeranter som tycker det vi gör är viktigt kommer vi fortsätta att granska.

Pressfrihet gör skillnad. Våra journalister gör skillnad. Och du gör skillnad genom att betala för riktig journalistik.