Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

VALDE SKEE. Roberth Thelin med sönerna Charlie, snart 4 år, och Philip, 13, önskar sig bland annat fler gång- och cykelvägar samt ljus på infartsvägen.

Urgammal bygd där livet går vidare

Skogen om knuten och sta´n på cykelavstånd. Familjen Thelin ser många fördelar med att bo i tätorten Skee.

Roberth och Carolin Thelin gjorde sitt val redan för 14 år sedan. De bodde inne i Strömstad, men hon hade rötterna i Skee och han vid Båleröd. När de började leta hus var Skee ett lockande alternativ.

– Priset blev nästan hälften och vi kunde lägga pengar på att renovera och få det som vi ville, säger Roberth vid köksbordet på Slånbärsstigen uppe på Höjden, som Skeeborna kallar Hjältsgårds högt belägna områden.

Ett gott val för bostäder, på behörigt avstånd från de översvämningar som regelbundet drabbar de lägre områdena i Skee och som bland annat satt stopp för kommunens planer för tomter nere på Hjältsgård vid Lionshov.

– Alla i Skee visste att det var för blött där, kommenterar Roberth.

– Men vi behöver fler bostäder.

Men på Höjden fungerar livet bra. Thelins har inte ångrat valet. Familjen går gärna och mycket i skogen – och där är de på 30 sekunder. Leden till Färingen är skyltad mittemot huset.

Husen byggdes på 70-80-talen och många som bosatte sig här vid den tiden bor kvar. Samtidigt har nya barnfamiljer flyttat in och en bra blandning uppstått, förklarar Roberth.

– Det finns alltid någon hemma här. En del är pensionärer och en del jobbar skift.

– Vi känner varandra och hjälper varandra.

Skee har levt upp de senaste tio åren, tycker han. Många gamla Skeebor väljer att flytta tillbaka. Inte minst den nya infartsvägen till Strömstad har varit ett stort lyft. Den används flitigt av många och har fört Skee betydligt närmare centralorten.

– Men när kommer ljuset? undrar Roberth och 13-årige Philip.

Mamma Carolin jobbar i Strömstad och skulle kunna tänka sig att cykla in, om det fanns ljus. Philip och hans kompisar vill gärna in till skateboardanläggningen vid gymnasiet och cyklar dit själva, men bristen på belysning på cykelvägen begränsar möjligheterna till den ljusa delen av året. Roberth springer där, men bländas av billister med helljus.

Familjen väntar också med spänning på om förslagen till ny aktivitetsanläggning vid Lionshov kan bli verklighet.

Anläggning för sparkcyklar, klätterväggar och skateboardramp står på Philips önskelista. Annars är hans fritidsintresse skytte, med Skees anrika skytteförening.

Familjens yngste, Charlie, är snart fyra och har mormor nära när mamma och pappa jobbar, också en fördel med valet att bo i Skee.

Men Roberth har en del frågor till politikerna i kommunen, säger han. De handlar om långsamhet och utveckling.

– Vad händer egentligen med industrimarken på Bastekärr, undrar han.

– Jag var med och byggde motorvägen och då var det så bråttom att få klart vägen till Bastekärr, men nu händer ingenting. Vi hade behövt få hit en industri. Jag tror att många tittat på området där, kan det vara så att det är för dyrt?

Sedan skofabriken stängde 2013 finns inte många stora arbetsplatser kvar, vilket märks inte minst för Roberth, som är deltidsbrandman. Med krav på fem minuters inställelsetid är det svårt för pendlare att ställa upp.

Förskolans och skolans utbyggnad är förstås en viktig fråga för barnfamiljen, som förutom sönerna omfattar dottern Josefin, 7 år, för tillfället hemma hos kompisar.

Roberth ser fram emot den nya förskolan vid Grålösvägen, men instämmer i de farhågor som förts fram om trafiken.

– Det behövs en gång- och cykelväg och en rondell i korsningen med 164-an. Det är inte många som stannar vid stoppskylten där i dag, säger han.